hamile

Yerleşme Kanaması

Yerleşme kanaması bazı bayanları korkutur. Hamile bayanlar korkmakta haklıdırlar. Sonuçta bünyelerinde bir can taşırlar ve bu canın sağlığını kendi sağlıkları kadar hatta daha fazla düşünürler. Yerleşme kanamasının bir diğer adı üstüne görmedir. Yerleşme kanamasını en basit haliyle tanımlamak gerekirse embriyonun rahme yer açması olayıdır. Embriyo rahme yer açmaya başladığında hafif bir zedelenme ve akabinde yerleşme kanaması gerçekleşebilir. Genelde adet kanamasıyla karıştırılır fakat belirtildiği üzere adet kanaması değildir.

Yerleşme kanaması neden olur?

Yerleşme kanaması yukarıda da belirtildiği üzere rahmin döllenmesi sonucu oluşan embriyonun rahimde yer bulabilmek adına kendine yer açması sebebiyle olur. Rahimdeki bu zedelenme sebebiyle hafif kanamalar görülmesi bazen olağandır. Bu kanama her anne adayında görülmeyebilir. Kanama görülmemesi de endişe etmeyi gerektirmez.

Yerleşme kanaması belirtileri nelerdir?

Cinsel birliktelikten 6-12 hafta sonra gerçekleşebilir. Hafif lekelenme şeklinde de görülebilir. Çoğu zaman adet kanamasına benzetilir. Anne adaylarında hafif ağrı ve kramp görülebilir. Ayrıca ruh halinde değişiklikler ve mide bulantısı görülebilir. Sık idrar ve iştahsızlık da görülebilir. Yerleşme kanaması rengi genel olarak pembemsidir fakat koyuda olabilir. Yerleşme kanamasında genel olarak pıhtı görülmez.

Yerleşme kanaması ne zaman olur?

Yerleşme kanaması cinsel ilişkinden sonra 6 hafta ile 12 hafta arasında kendini gösterir. Fakat her bayanda bu kanama farklı zamanlarda kendini gösterebilir. Bu yüzden hamile olduğunuzdan şüpheleniyorsanız öncelikle bir hamilelik testi yapmalısınız. Eğer kanamanızın adet kanaması değil yerleşme kanaması olduğunu düşünüyorsanız kanamadan 1 hafta kadar sonra hamilelik testi yaptırmalısınız. Yerleşme kanaması adet gününde olur mu merak ediliyor. Yerleşme kanaması adet gününden önce olabilir fakat adet gününde ve sonrasında olması genel olarak görülmez.

Yerleşme kanaması kaç gün sürer?

Yerleşme kanaması genel olarak gün içerisinde biter fakat bazı anne adaylarında üç gün sürdüğü de görülür. Eğer yerleşme kanaması çok uzun sürdüyse, şiddetli ağrı ya da yoğunluk varsa bir doktora görünmekte fayda vardır. Bir ihtimal dahi olsa kanamanın düşük kanaması olma riski olabilir. Böyle bir durumda doktor gerekli tetkikleri yapar ve anneyi müşahede altına alır.

Görüldüğü üzere yerleşme kanaması gayet normal bir durumdur ve her anne adayının karşılaşması muhtemeldir. Sağlıklı bir hamilelik geçirmek isteyen anne adayları yerleşme kanamasını takip etmeli anormallik görüldüğü durumda en yakın sağlık kuruluşuna ya da bir kadın doğum uzmanına başvurmalıdır. Yerleşme kanaması eğer düşük kanaması değilse yaşamak için rahme yerleşmeye çalışan embriyonun işi tamamlandığında sona erer bu sebeple kendiliğinden düzelir diyebiliriz. 


Post a Comment