katip

Adalet Bakanlığı Zabıt Katibi Alımı

Adalet Bakanlığı hemen hemen her yıl zabıt katibi alımı yapmaktadır. Memur olmak ve masa başı iş isteyen bir çok üniversite mezunu hızlı yazabildikleri taktirde katip olmak için başvuruda bulunur. Zabıt katibi olmak için lise-önlisans ya da lisans düzeyinden en az 70 puan almak gerekir. Daha sonra klavye sınavına girilir ve 3 dakikada en az 90 kelime yazmak gerekir. Aşırı başvuru sebebiyle çoğu zaman 90 kelime yazmak ya da 70 puan almak yetmez. Bu sebeple katip olma hayalleri kuruyorsanız en az 75 puanı hedeflemeli ve 3 dakikada en az 120 kelimeyi hedeflemelisiniz. Her ne kadar barajı aşsanız da rakipleriniz çok iyi skorlar yaparsa siz sıralamaya giremeyebilirsiniz.

Zabıt katibi mülakat tüyoları

Eğer yeterli kpss puanını alıp adaylar arasından en çok yazan kişiler arasına girebildiyseniz ne mutlu size. Önünüzde sadece bir adım kaldı. Zabıt katipliği mülakatı bir çok adayı kasar ve endişelendirir. Fakat korkmanıza gerek yok size vereceğimiz tüyolar ile başarılı olmak mümkün. Şimdi zabıt katibi mülakatında neler yapmak gerekir bahsedelim.

  • Öncelikle mülakata hazırlıkla başlayalım. Mülakata katılırken ağır ve memuriyete uygun, ciddi kıyafetler giymekte fayda vardır. Erkekler mutlaka traşlı olmalı kadınlar ise bakımlı olmalıdır. Unutmayın karşınızda Ağır Ceza Hakimi, Cumhuriyet Başsavcısı ve Üye Hakim olacak. Ciddiyet ve tevazu sizi ön plana çıkarır. Espri dahi yapılsa gevşeme ve nahoş hareketler hoş karşılanmaz.
  • Mülakatta çıkacak sorulara aşırı şekilde odaklanmaya gerek yoktur. Zabıt katipliği mülakat sorularını bilmek size mülakatı kazandırmaz ya da soruları bilememek mülakatı kaybettirmez. Sadece abes ve saçma cevaplar vermeyin. Mülakatınızda her hangi bir soru sorulabilir. Bu yüzden ne kadar çalışırsanız çalışın çalıştığınız yerden gelmeyebilir. Mesela kendinizi tanıtırken Malatyalıyım dediğinizde size kaysı çeşitlerini sorabilirler. Yada tarih bölümü mezunuyum dediğinizde size tarihle ilgili basit sorular gelebilir. Kendi alanınıza odaklanın ve kendi alanınızda herkesin bildiği soruları kaçırmayın.
  • Mülakattan her çıkan adayla konuşmaya çalışın ve adaylara sorulan soruları sorun. Aynı sorular tekrarlanabilir.
  • Kendinizi tanıtırken aşırı kalifiye olmayın. Aşırı kalifiye olursanız " bu kişiyi işe alsak da yarın başka bir işi bulacak ve burayı bırakacak " izlenimi oluşturursunuz. Kalifiye adam olmayın fakat çok cahil de görünmeyin.
  • Yüksek yazdığınız için ya da çok yüksek kpss puanınız olduğu için kazanacağını ya da tam tersini düşünmeyin. Bütün katipler mahkemelerde duruşmalarda görev almaz bu sebeple hepsinin çok süratli yazar olmasına gerek yoktur. Kalemde çalışacak okuduğunu anlayan anladığını aktarabilen kişiler de görev alır. Bu yüzden rehavete kapılmayın ya da sonuncu olduğunuz için alınmayacağınızı düşünmeyin.
  • Özellikle son dönemlerde yaşanan terör olayları sebebiyle memur alımlarında güvenlik soruşturmalarına daha fazla dikkat edilmektedir. Kamu kurumlarına sızmayı engellemek için memur seçimi yapılırken bilinen kişilerin referansı önemlidir. Eğer size referans olabilecek bir kişi tanıyorsanız mutlaka değerlendirin. Güvenilirliği olan bir kişinin sizin için çalışkan ve vatansever bir kişi görevini layığıyla yapar demesi değerlidir.
  • Yukarıda da bahsettiğimiz gibi referansın özelliği güvenilir olmasıdır. Yani kamuda yüksek görevlerde bir kişini referans olması şart değildir. Referansınız olacak kişi muhtar olsun, adliyede bir katip olsun ya da tanınan bir öğretmen olsun önemli olan itibarı ve güvenilirliğidir.
  • Torpil ve referans farklı şeylerdir. Torpil tamamen yetersiz birinin kodaman bir kişi sayesinde yeterli ve hak eden kişilerin önüne geçmesidir. Referans ise kişiliğinize kefil olunmasıdır. Bu iki farkı iyi ayırt edin. 
Yukarıda Zabıt katipliği mülakatı için tüyolar verdik. Bu tüyoları dikkate alırsanız katip olmanız kolaylaşır. Unutmayın katiplik zor ve yoğun bir iş de olsa özel sektörde çalışmaktan iyidir ve sabit bir geliriniz, haklarınız vardır. 


Post a Comment