kaygı

Kaygılı Bağlanma Nedir?

Her insan duygusal bağlar kurar. Bu insanın doğasında vardır. Ailemizle, arkadaşlarımızla, akrabalarımızla ve hatta evimizle, memleketimizle, mesleğimizle bile derin bağlar kurabiliriz. Bu bağlanmalar gayet olağandır ve mental dünyamız için gereklidir. Bir şeylere bağlanmayan insan için yaşam çok zordur. Fakat bazı durumlarda bağlanma da bir sorun haline gelebilir. Kaygılı bağlanma sorunlu bağlanma şekillerinden biridir. Hem bağlanan kişi hem de bağlanılan kişi için yorucu bir iletişim şeklidir. Kaygılı bağlanma ile kurulan ilişkiler gergin ve güvensiz olur. Bu şekilde bağlanan kişiler kaygılı bağlanma nasıl düzelir diye araştırır.

İlişkilerde Kaygılı Bağlanma

İlişkilerinde kaygılı bağlanan bireyler ya da çocuklar sürekli bir gerginlik ve güvensizlik hissi verirler. Bağlandıkları kişinin kendisini terk edeceğine ve yalnız kalacaklarına inanırlar. Bu kaygılar sebebiyle sürekli dengesiz ve bunaltıcı tavırlarda bulunabilirler. Normal şartlar altında gayet olağan seyredecek bir ilişkiyi bu davranışlarla zor bir hale getirirler. Bu sebeple kaygılı bağlanan kişilerin bu davranıştan arınması hem kendi adlarına hem de bağlandıkları kişi adına olumlu olacaktır. Gerekiyorsa bir uzmandan yardım alınmalıdır.

Kaygılı Bağlanma Belirtileri

Kaygılı bağlanma kendini bazı belirtiler ile gösterir. Şu hislerden bazılarını taşıyorsanız kaygılı bağlanıyorsunuz diyebiliriz.

  • Bağlanılan kişiye karşı çaresizlik hissi,
  • Terkedilme korkusu,
  • Rahatsız edecek derecede sürekli ve aşırı ilgi, 
  • Tatmin olmayan duygusal açlık, 
  • Güvensizlik ve kaybetme korkusu ile beraber endişe.


Kaygılı bağlanma nasıl düzelir 

Kaygılı bağlanma çözümü siz istediğiniz taktirde basittir. Öncelikle kaygılı bağlandığınızı kabul etmeli ve bu sorunu çözmeye niyetlenmelisiniz. Eğer yukarıda bahsedilen belirtileri hafif şekilde yaşıyorsanız kendinizi telkin ederek ve davranışlarınızı düzenleyerek güvenli bağlanmaya erişebilirsiniz. Fakat yoğun duygu durumları yaşanıyorsa hayatı kendinize ve partnerinize zehir etmemek adına mutlaka bir uzmandan yardım almalısınız. Yardım aldığınız uzman psikolog ya da psikiyatri olabilir. Uzman sorunun temeline iner. Sorunun temelinde genellikle çocukluk ya da ergenlik devirlerinde yaşanılan olumsuz tecrübeler vardır. Sorunun tespitiyle beraber çözüm telkinleri başlar. Zihniniz uzman tarafından ikna edildiğinde kendinizi boşa yorduğunuzu fark eder ve güvenmenin rahatlığına erişirsiniz. 

Kaygılı bağlanma siz isterseniz nasıl düzelir görürsünüz. Unutmayın her şey sizin elinizde. Siz isterseniz kaygılı bağlanmadan güvenli bağlanmaya geçiş yapabilir ve ilişkinizi kurtarabilirsiniz.

Post a Comment