karabasan

Karabasan Nedir

Rüyalarımız çoğu zaman bilinç altımızın dışa vurumudur. Güzel rüyalar bizleri mutlu ederken kötü rüyalar denilen kabuslar da kötü hissetmemize neden olur. Bazı kötü rüyalar vardır ki kabustan ibaret değildir. Çok gerçekçi, korkutucu ve etkileyicidir. Uyansak bile etkisinden uzun süre çıkamayız. Gerçeklik hissi bizi mahveder. Bu derece korkutucu ve gerçekçi rüyalar da bazen karabasana yakalanırız. 

Karabasana bazıları uyku felci der, bazıları ise al basması. Genel olarak rüyada konuşamamak ve bağıramama, göğse bir yaratık oturmuş hissi ile kendini gösterir. Karabasan çok gerçekçidir ve uyanana kadar üstümüzden inmez. Korku filminin içinde gibi hissederiz. Hatta görülen şey olanca gerçekliğine rağmen o kadar gerçek dışıdır ki rüyada olduğumuzu, karabasan bastığını anlarız ve uyanmaya çalışırız. Fakat sesimiz soluğumuz çıkmaz. 

Karabasan neden olur?

Bir çok kimse karabasan' ın cinler ya da şeytanlar olduğunu düşünür. Karabasanin cin zannedilmesi sebebiyle kişiler uyansalar dahi korkuya neden olur. Karabasan sanıldığı üzere metafiziksel bir varlık değildir. Bir diğer adı uyku felci olan karabasan oluşumunun sebepleri vardır. Al basması yani karabasan basmasına sebep olan durumları aşağıda sıraladık.

  • Aşırı stres, gerginlik,endişe ve düşüncelilik hali.
  • Genelde plansız şekilde yapılan ve rahat olmayan gündüz uykuları.
  • Dolu ya da aşırı doymuş mideyle yatmak, ağır yemekler de buna dahildir ve sırt üstü yatmak.
  • Uyku bozukluğu olan kişiler.
Karabasan' ın genel sebepleri bunlardır.

Karabasan Öldürür mü?

Karabasan bizi çok korkutur. Uyandığımızda iki büklüm oluruz ve gerçek olmadığına şükrederiz. Fakat karabasan yani uyku felci sebebiyle ölüm hiç görülmemiştir. Bu sebeple karabasan tarafından uyarıldıysanız ölmekten korkmayın. Tek gücü sizin rüyanız ve korkularınız uyandığınız an yok olacak.

Karabasan Cin midir?

Karabasan cin, peri, şeytan vs. metafizik bir varlık değildir. Zihnimiz ve korkularımız tarafından üretilir. Genelde tuhaf suretlerde görünmesinin sebebi zihnimizin korkunç varlıkları tuhaf yaratıklar tarafından kodlamış olması sebebiyledir. 

Al Basması Nedir?

Bazı bölgelerde karabasan' a al karısı adı verilir. Çarşamba karısı da denildiği olur. Karabasan çökmesine de al basması denilir. Bu yöreye ya da kültüre göre değişir. Ülkemizde her yörede farklı adlandırılabilir. Hatta ülkeden ülkeye göre bile değişir. Al basmasının genel olarak hamilelere olduğu hatta kundaktaki bebekleri götürdüğüne inanılır. Fakat bu hikayeler safsatadan ibarettir. Bu gibi inanışlar sebebiyle bazı fırsatçılar durumu fırsata çevirmiştir ve al ocağı denilen yerler kurmuşlardır. Burada al basması yaşayan kişilerin korkularından faydalanarak onları kandırırlar ve çeşitli ritüeller uygularlar. Bu şekilde al basmasından kurtulunacağı düşünülür.

Rüyada karabasan tarafından boğulmak

Karabasan genelde göğse oturmuş gibi görülü ve kişide boğulma hissi oluşur. Bu hisle beraber kişi bağırmaya, yardım istemeye çalışır fakat sesi çıkmaz. Ses çıkarma gayreti bir yerde kişini uyanmasına sebep olur. Hatta böyle durumlarda çığlık atarak uyanma görülebilir. Karabasan çökmesini sık yaşayan kişiler rüya halindeyken daha önce başlarına gelen bu durumu fark eder ve rüyada olduğunu anlayabilir. Uyku felci geçiren kişi rüyada olduğunu anladığında ve karabasandan korkmayı bıraktığında karabasanın da durduğunu görür ve rüyasını lehine çevirebilir.

Karabasan nasıl önlenir, nasıl düzelir

Karabasanın bir daha yaşanmaması ve önlenmesi için uyku öncesi alınabilecek bazı önlemler vardır. Eğer stres ve endişe sebepli karabasan basması olayı yaşanıyorsa kişi hayatında bazı değişikliklere gitmelidir. Karabasan nasıl önlenir aşağıda anlatmaya çalıştık.

  • Öncelikle kişi kendine endişe veren, korkutan ve olumsuz düşünmesine neden olan durumları tespit etmeli ve bertaraf etmelidir. Eğer kişi tek başına yetersiz kalıyorsa yakınlarından yardım isteyebilir. Hatta bir psikolog tarafından durum değerlendirmesi yapılabilir.
  • Uyku öncesi kendinizi rahatlatacak rutinler bulun. Eğer kitap okuyarak ya da film izleyerek uyuyorsanız bu alışkanlıklarınızdan bir süre vazgeçin. Bu alışkanlıklar yatmadan önce kişinin zihninin yorulmasına sebep olabilir. Özellikle korku-gerilim-bilim kurgu ve fantastik film ya da kitaplar bir süre terk edilmelidir. Bunun yerine kişisel bakım ya da diğer rahatlatıcı rutinler size iyi gelecektir.
  • Yatmadan önce ağır yemekler yemeyin. Özellikle yağlı ve ağır yemekler sizi sıkıştıracak ve kötü bir uyku tecrübesi geçirmenize sebep olacaktır. Yatağa girdiğinizde mideniz rahat olsun.
  • Sırt üstü ya da yüz üstü yatmamaya özen gösterin. Mümkünse sağ tarafınıza dönerek yatın ve kalbinizin rahat atmasına izin verin.
  • Uyumadan önce dua etmek kişiyi rahatlatır. İnancınıza göre yaratıcınıza içinizi dökün ve rahatlayın. Af dileyin ve daha iyisini isteyen. Kesinlikle iyi hissedeceksiniz. 

Yukarıda karabasan yani uyku felci neden olur ve karabasandan nasıl kurtulunur anlatmaya çalıştık. Unutmayın her şey sizin zihninizde ve kontrolünüzde. Karabasandan korkmayın. Sizi rahatsız etmemesi için gereğini yapın ve ondan kurtulun. İşte bu kadar basit. Güzel bir uyku herkesin hakkı.




Post a Comment