hormon


Hormonların sağlığımız üzerinde etkileri göz ardı edilemez. Hormonlar kişileri hem fiziksel hem zihinsel hem de duygusal yönden etkiler. Ayrıca kilo kontrolü ve ruhsal durumunuz üzerinde de hormonların etkisi vardır. Bu yüzden hormon bozukluğu nasıl düzelir bilmek gereklidir.

Vücuttaki endokrin bezleri hormon üretiminden sorumludur ve her hormondan gerektiği kadar üretir. Fakat hormonel sorunlar bir çok bireyde görülmektedir. Özellikle hızlı yaşam biçimi hormon dengesini bozar. Ayrıca yaş ilerledikçe bazı hormonların salgılanması azalır.

Fakat unutulmamalıdır ki hormonları düzenlemenin ve düzeltmenin yolları vardır. Doğru beslenme ve doğru yaşam biçimi ile hormon bozukluğunu düzeltebilir ve dengelenebilir. Bu makalede hormon bozukluğu nasıl düzelir çeşitli yollardan bahsedeceğiz.

Hormon bozukluğu düzeltme yolları

1. Protein tüketimine önem verin.
Proteinler vücudun üretmediği esansiyel aminoasitleri sağlar. Bu aminoasitler cilt, kas ve kemik sağlığını korumaya yardımcı olur. Ayrıca bazı araştırmalar protein tüketiminin ghrelin adı verilen açlık hormonu salınımını düşürdüğünü belirtir. Bu sayede tokluk hissi daha kalıcı olur. Ayrıca metobolizmanız hızlanır ve daha fazla yağ yakarak kilo kontrolü sağlarsınız. Her öğünde 20 - 30 gram arası protein tüketimi önerilir. Bu da ortalama 100 gram tavuk göğsüne ya da 3-4 adet yumurtaya denktir.

2. Spor yapmak
Spor yaparak insülin seviyesi azaltılabilir. İnsülün çeşitli fonksiyonlara sahiptir. İnsülün sayesinde kandaki şeker ve amino asitler alınır ve vücuda enerji ve kasların korunması için kullanılır.

Az miktardaki insülün iyidir. Fakat fazlası tehlikeli olabilir. Yüksek insülin sebebiyle kalp hastalıkları, diyabet ya da kanser görülebilir.

Düzenli spor yapan kişilerin insülin seviyelerinin düştüğü gözlemlenmiştir. Ayrıca fiziksel olarak aktif yaşamak testesteron, ıgf-1, dhea gibi yaşın ilerlemesi ile birlikte azalan kas koruyucu hormonları arttırır. Bunun için düzenli yürüyüşler bile yeterlidir. Her türlü fiziksel aktivitenin hormon düzenleyici etkisi vardır.


3. Şekerden ve rafine karbonhidratlar kullanılmamalıdır.

Şeker ve rafine karbonhidratlar çeşitli sağlık problemlerine yol açar. Bu tip gıdaların minimuma indirilmesi hormonları düzenler, obezite ve diyabet gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Sürekli olarak şeker tüketmek insülin seviyesini artırır. Özellikle daha zararlı olan fruktoz neredeyse tüm şekerlerin yarısını oluşturur.

Her gün tükettiğimiz beyaz ekmek ve aslında insülinle hiç bir bağını bilmediğimiz masum görünen bir rafine karbonhidrat olan çubuk krakerin bile insülün seviyelerini artırdığı gözlemlenmiştir.

Kısaca şeker ve rafine karbonhidratları azaltmak insülin seviyelerini azaltarak düzenlemede yardımcıdır.

4. Stresden uzaklaşın
Stres hormon düzenini bozabilir. Öncelikle kortizol ve adrenalin hormonları stresten öncelikli olarak etkilenirler. Kortizol vücudumuzdaki stresi yönetir. Adrenalin ise vücudun ani durumlarda kullandığı enerji sağlayan hormondur.

Fazla stres vücutta bulunan kortizol hormonunun yükselmesine sebep olabilir. Bu sebeple kilo kontrolü de zorlaşacaktır.Fazla adrenalin hormonu ise kalp hızını artırabilir ve kaygıyı artırabilir.

Kişiyi rahatlatan ve stresten uzaklaştıran aktivitelerin kortizol seviyesini düzenlediği görülmüştür. Bu sebeple stresinizi azaltmanın yollarını bularak kortizol ve adrenalin hormonlarını daha tutarlı hale getirebilirsiniz.


Bu öneriler dışında sağlıklı; yağlar tüketmek, kilo kontrolünü sağlamak, yeşil çay tüketmek, düzenli balık yemek, düzenli ve kaliteli uyku, şekerli içeceklerden uzak durmak, lif oranı bol yiyecekler tüketmek ve yumurta tüketmek hormonlarınızı dengede tutacaktır.

Hormon bozukluğu nasıl düzelir bu makalemizde açıklamaya çalıştık. Siz de hormon bozukluğu nasıl düzelir merak ediyorsanız doktorunuzun önerilerine kulak verin hormonlarınızı dengede tutmak adına daha sağlıklı bir yaşamı seçin.

Post a Comment