psikoloji


Psikolojik sorunlar, depresyon ve bunalım çağımızda hemen hemen her insanın yaşadığı sorunlardır. Psikolojik sorunlar yaşamanın bir çok sebebi olabilir. Kişiler; ailevi, maddi, yalnızlık ya da sağlık sorunları sebebiyle psikolojik sorunlar yaşayabildiği gibi beyin kimyasında olan sorunlar sebebiyle de psikolojik problemler yaşanabilir. Peki bozulan psikoloji nasıl düzelirPsikoloji nasıl düzelir bu makalemizde anlatmaya çalışacağız.


Psikoloji düzeltme yöntemleri nelerdir?


Psikolojik sorunları olan kişiler öncelikle bu sorunların kaynağına inmelidir. Psikolojik sorunların tespiti ve kabullenme ile yolun yarısını katetmiş olursunuz.  Psikolojik problemin sebebi mevcut yaşanılan sorunlar olabildiği gibi geçmişte yaşanmış olaylar da olabilir. Bu sebeple sorunlarınıza daha geniş çerçevede bakmanızda fayda vardır. Çocuklukta yaşanan travmalar ileri yaşlarda unutulsa da psikolojik problemlere sebep olabilmektedir. Ayrıca beyin kimyası ile ilgili sorunlar sebebiyle de psikolojik sorunlar yaşanabilmektedir. Böyle durumlarda profesyonel bir yardım kişisel çözümlerden daha etkili olacaktır.


  • Sorunların kaynağını yok etmek gereklidir. Psikolojinizin kaynağı işinizse eğer daha mutlu olabileceğiniz ve kendinizi ifade edebileceğiniz bir iş denemek faydalı olabilir. Ya da yalnızlık sebebiyle sorunlar yaşıyorsanız daha sosyal ortamlarda bulunmayı denemelisiniz.
  • " İnsana insan gerek " sözü unutulmamalıdır. Yalnızlık kimseyi mutlu etmez. Herkes bir aile ve arkadaşları ile beraberken daha iyi hisseder.  Aile ve arkadaşlarla olan iletişimi güçlendirmek psikolojinin düzelmesine katkı sağlar. Bir çok kişi özellikle ergen yaşlarda olan bireyler ailesinden ya da arkadaşlarından memnun olmayabilir. Böyle durumlarda elinizdekinin kıymetini bilmenizde fayda vardır. Ailenizi değiştirme şansınız yoktur fakat iyi bir eş seçimi ile daha iyi bir aile kurma şansınız vardır. 
  • Psikolojik sorunların başlıca sebepleri arasında kişilerin aşırı fedakarlığı da bulunmaktadır. Bazı kişiler başkaları için yaşarlar. Bu kişiler mutlu olduklarına inansalar da genel olarak bir ruhsal yorgunluk içerisindedirler. Kişinin görevleri ve sorumlulukları ne olursa olsun önceliği kendisine vermelidir. Öncelik kendisinde olmazsa taşıması gereken yükleri de taşımakta zorluk çekebilir. Bu yüzden kendinize vakit ayırın ve sizi mutlu edecek şeyleri yapmaktan vazgeçmeyin.
  • Psikolojik sorunlarınızın sebebi çocukken ya da daha sonra yaşanılan travmatik olaylar olabilir. Böyle durumlarda bir psikologdan destek almak daha mantıklı olacaktır. 
  • Bağırsak ve sindirim problemlerinin psikoloji üzerindeki etkisi bir gerçektir. Bağırsakları ve midesi düzgün çalışmayan bireylerin ruh halinde çöküntüler görülebilir. Böyle bir durumdan şüpheleniyorsanız sorunlarınızı çözmek adına bir doktordan yardım alabilirsiniz. Ayrıca bir diyetisyene danışarak kendinize bol lifli bağırsak dostu bir diyet uyarlayabilir ve daha sağlıklı bir bağırsak ile daha sağlam bir psikolojiye ulaşabilirsiniz.
  • Beyindeki kimyasal değişiklikler sebebiyle de psikolojik sorunlar görülebilir. Böyle durumlar için bir psikiyatri ile görüşmek faydalı olacaktır. Çünkü tedavinizde ilaç desteği gerekebilir. 

Psikolojiyi etkileyen etmenler çok fazladır. Ayrıca tedavi imkanları da bir o kadar fazladır. Bu sebeple öncelikle sorunun tespiti için bir psikologla görüşmekte fayda vardır. Psikolog ile görüşmekten çekinmek anlamsızdır. Psikologların görevi sizin psikolojinizi düzeltmektir ve sorunlarınız dolayısıyla sizi kınamazlar. Sorunların çözümünde arkadaşlarınızdan ya da ailenizden daha iyi bir destek sağlayıcısı olabilirler. 



Post a Comment