kafatasi-kemigi

Kafa yamukluğu neden olur


Kafa yamukluğu anne karnındaki süreçte oluşabileceği gibi doğum sonrası süreçte yapılan bazı hatalar sebebiyle de görülebilir. Anne karnında oluşan kafa yamukluğu genellikle genetik sebepler sebebiyle görülür. Eğer ailenizde bir kafa yamukluğu hikayesi varsa kafanızdaki yamukluğunuzun sebebi genetik olabilir. Bebeklerde görülen kafa yamuklukları zamanında düzeltilmezse yetişkinlikte daha belirgin hale gelebilir. Bu makalemiz yetişkinlerde kafa yamukluğu nasıl düzelir sorusuna cevap arayanlar için aydınlatıcı bilgiler içermektedir.

Fakat kafa yamukluğu  çoğunlukla doğum sonrası ebeveyneler tarafından yapılan hatalar yüzünden bebeklikte başlar. Genel olarak bebeğin sürekli tek tarafına yatması kafa yamukluğunda sık rastlanılan bir sebeptir. Bebeklerin kafatası yumuşak olduğundan şekil almaya müsaittir ve erken teşhislerde doktor kontrolünde yapılan basit antremanlar ile sonuca ulaşılabilir. Bebeklik döneminde olup da kafa yamukluğu fazla olan hastalarda ise kask tedavisi uygulanmaktadır. Kask tedavisi Amerika' da uygulanan bir tedavi yöntemidir ve artık Türkiye' de de uygulanmaktadır. Kask tedavisinde çocukların kafa yapısına göre özel bir kask üretilir ve kask uzun bir süre çocuğun kafasında kalarak kafa şeklini düzeltir. Kask tedavisinde çoğunlukla olumlu sonuç alınır. Kask tedavisi diş teli tedavisine benzerdir.

Yukarıdaki açıklamalardan da anlaşılacağı üzere bebeklerde erken teşhis ile kafa yamukluğu başlar başlamaz bitmektedir. Fakat zamanında müdahale edilmeyen kafa yamukluklarında hastanın işi biraz daha zordur. Yetişkin bir bireyde kafatası artık daha sert bir hal almıştır ve antremanlar ya da kask kullanarak tedavisi neredeyse imkansızdır. Peki yetişkinlerde kafa yamukluğu nasıl düzelir?



Yetişkinlerde kafa yamukluğu


Yetişkinlerde kafa yamukluğu sinir bozucu olabilir. Sağlık yönünden bir zararı tespit olunamasa da kafa yamukluğu sebebiyle özellikle ergen yaşlarda psikolojik sorunlar görülebilir. Örnek olarak kafasında yamukluk olan bir genç kendini beğenmeyebilir ve bu sebeple öz güveni azalabilir. Kafa yamukluğu erkeklerde daha büyük bir sorundur. Bir bayan kafa yamukluğunu farklı saç stilleri ile saklayabilir. Fakat erkeklerde çoğu zaman böyle bir olanak yoktur. Hele saç dökülmesi sorunu olan bir erkek için durum daha kötüdür. Saçlar dökülmeye devam ettikçe kafa yamukluğu daha belirgin hale gelir ve bu durum sinir bozucudur.



Yetişkinlerde kafa yamukluğu tedavisi


Yetişkinlerde kafa yamukluğu tedavisi ne yazık ki bebeklerde kafa yamukluğu tedavisi gibi kolay değildir. Kafatasının sertleşmiş olması sebebiyle antremanlar ve kask yetersiz kalmaktadır. Bu sebeple kafa yamukluğunu saç stilleri ile örtbas etmek cerrahi yöntemlere oranla daha mantıklı bir seçimdir. Daha iyi olan ise bu durumu kafaya takarak psikolojiyi bozmamaktır. 

Fakat kafa yamukluğunu düzeltmezsem yaşayamam diyorsanız ve yetişkinseniz cerrahi müdahale şarttır. Kafa yamukluğunu düzeltmek için yapılan cerrahi müdahale  kafa derisi altına bir dolgu yerleştirilir ve kafaya daha düzgün bir görüntü kazandırılır. 

Özet geçecek olursa yetişkinlerde kafa yamukluğu nasıl düzelir sorusunun tek bir cevabı vardır o da cerrahi müdahale. Cerrahi müdahale sayesinde daha düzgün bir görüntüye sahip olabilirsiniz. Ama yukarıda da belirttiğimiz gibi cerrahi müdahale yerine daha uygun saç stilleri bulmayı deneyebilirsiniz. Yetişkinlerde kafa yamukluğu ameliyatsız nasıl düzelir diye soruyorsanız uygun bir saç stili iyi bir seçim olacaktır

Post a Comment