uyurgezer


Uyku düzeni

Uyku bir dinlenme halidir. Günün tüm yorgunluğu uyku sayesinde atılır. Kişi uykuya daldığından yeniden enerji toplar ve bir sonraki güne hazır hale gelir. Bu döngü insanın yaşamından doğumuna kadar devam eder. Uyku hayattaki en önemli rutinlerden bir tanesidir. Öyle ki uykusuz bir hayat imkansızdır diyebiliriz. Psikolojik ve fizyolojik olarak dinlenmek için uykuya muhtaç olduğumuz aşikardır. Fakat bir çok kişide uyku problemleri görülmektedir. Uykusuzluğa bağlı olarak da bir çok yan etki görülebilir. Peki uyku düzeni nasıl düzelir? Bu makalemizde uyku düzeni nasıl düzelir bahsetmeye çalışacağız.


Uyku düzeni olmazsa ne olur?

Uyku düzeni olmayan kişilerde bir çok yan etki görülebilir. Yorgunluk gibi sadece fizyolojik etkiler değil bir çok psikolojik yan etki de uykusuzluk kaynaklıdır. Uyku da sadece dinlenmeyiz. Rüya görerek bilinç altımızı da temizleriz. O yüzden uykuya gereken önem verilmelidir.

Peki uyku düzeni olmazsa ne olur? Uyku düzeni olmayan bir kişi sürekli yorgundur, uykusunu alamadığı için gergin ve kızgındır, dalgınlık, unutkanlık ve anlayışta zorluk görülebilir, uyku düzeni olmayan kişi sporcuya ya da büyüme çağındaysa yeterli fiziksel gelişimi gösteremeyebilir, gece uyumama gündüz uykusuna sebep olduğundan bu bir döngüye dönüşebilir, çalışanlar ve öğrenciler verimsiz bir durumda kalabilirler.


Uyku düzeni nasıl düzelir?

Uyku düzenini kolay düzeltmek zordur. Uyku düzenini bozabilecek çok fazla etken vardır. Bunların başında bebek gelmektedir. Bebeği olan bir ailenin uyku düzeni bebeğe endekslidir. Film ve dizi bağımlığı da uyku düzenini bozan etmenlerdendir. Ayırca pc ya da konsol oyunları uyku düzeninin en büyük düşmanlarındandır denilebilir. Uyku düzenini bozan onlarca etmenden bahsedilebilir. Peki uyku düzeni bozulmuş bir birey bu durumu nasıl düzeltebilir?

  • Öncelikle kişi uykunun önemini kavramalıdır. Uyku beslenme kadar önemlidir. Zira gelişim uyurken olur. Bu sebeple öncelikle uyku düzeni önemsenmeli uykunun önemi kavranmalıdır.
  • Uyku düzeni bozulmuş kişiler ilk etapta düzeni tekrar sağlamakta ciddi sorun yaşarlar. Bu kişiler yatmadan önce kendilerini iyice yormalıdır. Uzun yürüyüşler ya da farklı sporlar uykuya dalmayı kolaylaştıracaktır.
  • Uyku düzeni için kişiler kendilerine bir yatma saati belirlemeli, uyumasalar bile o saatte yatağa girmeli, telefon ya da bilgisayarla vakit geçirmemelidir, sürükleyici olmayan romanlar uykuya dalarken daha iyi bir tercih olabilir. 
  • Uyku sorunları psikolojik sebeplerdense; mesela kaygı gibi, bir psikologdan yardım almakta fayda vardır.
  • Bebeği olan çiftler gece bebek bakımı için nöbetleşebilirler. Böylece çiftlerden en azından bir tanesinin bir süre uyku düzeni sağlanmış olur.
  • Çiftler eğer uyku düzenlerini bozuyorsa, sabah uyanmakta güçlük çekiyorlarsa cinsel ilişki yaşamak için gece geç vakitleri değil gündüz ya da akşam vakitlerini tercih etmelidirler.
  • Uyku düzeni bozan etmen tespit edilmeli ve bertaraf edilmelidir. Bir çok insan oyun bağımlısı olması sebebiyle uyku yerine oyunu tercih eder. Bu durum hayat kalitenizi düşürmeye başladığından dikkatli olmanız gerekmektedir. Gece sabaha kadar oyun oynamak yerine sabah erken kalkıp oyuna başlamayı deneyebilirsiniz.
Uyku düzeni nasıl düzelir sorusu önemli bir sorudur ve düzeltilmesi gereken bir sorundur. Uyku düzeni olmayan bireylerin hayat kalitesi düşer ve kendilerinden yeteri kadar verim alamazlar. Özellikle öğrenciler için uyku düzeni olmazsa olmazdır. Dinlenmemiş bir zihinden verim alınamaz. Uyku düzeni bozukluğu eğer aşırı şekilde bozulmuşsa yani kişi 24 saat uykusuz kalıyor ve halen uyuyamıyorsa bir psikologdan yardım almasında fayda vardır. Uyku düzeni nasıl düzelir sorusuna yanıt aramaya çalıştık. Sizde uyku düzeni ile ilgili önerilerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Post a Comment