borsada para kaybetmek

Borsada para kaybetmek

Borsa bir çok kişi için kazanç kapısı haline geldi. Özellikle 2020 yılında yapılan yeni halka arzlarla beraber bir çok kişi yeni yatırımcı borsayla tanıştı ve gelir elde etmeye başladı. Borsada çok para kaybetmek kötüdür. Fakat borsa her zaman kazandırmaz. Bazı yatırımcılar 10 kat bazen 20 kat giden hisse senetlerine bakarak özenmektedir. Bu özenmenin sonucunda bilinçsizce yatırım yapmakta kazandıklarından çok daha büyük meblağlar kaybedebilmektedirler. Çünkü insan psikolojisi gereği hep iyi olanı görür. Halbuki borsa da düşüşler de vardır. Peki borsa düştüğü zaman ne yapmalıyız? Borsada para kaybedenler nasıl düzelir? Borsada çok para kaybettim nasıl düzeleceğim diyen kişiler ne yapmalı?

Borsada çok para kaybedenler nasıl düzelir?

Borsada çok para kaybetmek istenmeyen bir durumdur. Bilinçsiz yatırımların sonucudur. Temel ve teknik analiz bilmeyen kişiler sadece eş dost akraba ya da youtube, twitter gibi platformlarda paylaşım yapan kişilere bakarak büyük paraları riske etmekte sonucunda da fakirlikle yüzleşmektedirler. Ne yazık ki borsada para kaybettiği için intihar eden kişiler bile bulunmaktadır. Borsada tüm parayı kaybetmek insanı psikolojik olarak da bitirir. Borsada tüm parayı kaybetmek işin başka bir boyutudur. Bu tüm parayı kaybetmek için vadeli opsiyon işlemlerine girmek gerekir ki bu çok bilgili kişiler için büyük bir risktir. Fakat kişiler kaldıraçlı işlemlerden büyük karlar geldiğini bildikleri için gene de denerler.

Şimdi borsada çok para kaybeden kişiler için ne yapabiliriz inceleyelim:

  • Öncelikle elinizde kalan hissenin temel analizini yapmalısınız. Hissenin öz sermayesi, kar oranları, duran varlıkları gibi bilanço değerlerini incelemeli ve hissenin gerçek fiyatını hesaplamalısınız. Eğer bunu yapacak bilgi birikimi yoksa bir bilenden yardım almalı ya da aracı kurum danışmanınızı aramalısınız. Eğer elinizde kalan hissenin pd/dd değeri 10 un üzerindeyse F/K oranı 30 üzerindeyse işiniz biraz zor diyebiliriz.
  • Hisseyi hangi fiyattan aldınız? Hisseyi tarihi zirvelerinden aldıysanız gene uzun bir süre beklemeniz gerekebilir. Çünkü hisse bir fiyatta yatay seyir izleyecek ve zamanla tekrar yükselecektir. Bu da zaman kaybıdır.
  • Eğer elinizdeki hisseye güveniyor fiyatın spekülatif şekilde düşürüldüğüne eminseniz hisse fiyatının düşmesi yeni alım ve maliyet düşürmek için bir fırsattır. Her ay düzenli alımlarla hem lot sayınızı artırabilir hem de maliyetinizi düşürebilirsiniz. Bu sayede bir sonraki tırmanışta daha fazla kar elde edersiniz.
  • Borsada çok para kaybettiyseniz belli ki stop loss nedir bilmiyorsunuz. Eğer stop loss bilseydiniz belli bir zararla paranızı kurtarır hisse düştükçe alttan almaya devam ederdiniz. Stop olamadıysanız ve bir spekülatörün kucağına düştüyseniz hissenin son sahibi olmamak adına bist100 borsa endeksinin kırmızı olduğu günlerde yani bir çok hissenin düştüğü günlerde elinizdeki hisseleri satıp daha güvenli borsa yükseldiği zaman daha hızlı yükseleceğini düşündüğünüz hisselere geçiş yapabilirsiniz.
  • Duygusal olmayın hisseyle gönül bağı kurmayın ve hisseye düşman olup inatlaşmayın. Unutmayın borsada ilk hedef para kaybetmemek olmalıdır. Eğer 100.000 liralık bir portföyünüz varsa bu portföyü 150.000 lira yapmak sizi zengin yapmak ama paranız 50.000 liraya düşerse psikolojiniz ve yaşantınız alt üst olur.

Borsada tüm paramı kaybettim ne yapacağım?

Borsada tüm parayı kaybettiyseniz kaldıraçlı işlem yaptınız demektir. Özellikle x50, x100 gibi büyük kaldıraçlar sermayenizi bir anda eritir. Bu işlemler basit bilgilerle, tahminlerle ve kulaktan dolma tüyolarla olacak işler değildir. Borsada para kaybetmek ve tüm parayı kaybetmek böyle olur. Tüm paranızı kaybettiyseniz büyük bir tecrübe de kazanmışsınızdır. Öncelikle psikolojik olarak kendinizi bırakmamalı her zaman yeni fırsatlar olduğunu bilmeli ve asıl işinize odaklanmalısınız. Zamanla durumunuzu topladığınızda daha emin adımlarla daha doğru kararlar vererek güzel miktarlar kazanacağınıza emin olabilirsiniz.

Bu yazımızda borsada çok para kaybeden borsada tüm parasını kaybeden insanlara yardımcı olacak bilgiler vermeye çalıştık. Eğer sizde borsada çok para kaybettiyseniz bir an önce kendinizi eğitmeye başlamalısınız. Bunun için internette yeterince ücretsiz kaynak var. Temel analiz nedir? Teknik analiz nedir? gibi soruları youtube ve google sorarsanız yeterli cevapları alacaksınız. Bu bilgilere tecrübe ve sağlam bir psikoloji de eklenince başarılı olmak kaçınılmaz. Umarım borsada çok para kaybeden biriyseniz borsada tüm paranızı kaybetmeden kendinizi toplarsınız.

Post a Comment