hafiza kaybi


Hafıza kaybı


Hafıza kişilerin anıları biriktirdiği, hatırladığı her türlü bilgiyi depoladığı yer olarak gösterilebilir. Hafıza beynin en önemli fonksiyonlarından biridir. Hafıza insanın acılarını, sevinçlerini, tecrübelerini vs. her türlü anısını biriktirdiği yerdir diyebiliriz. Hafızamız olmadığını hayal etmek dahi korkunçtur. İnsan geçmişi hatırlamadığı sürece kendi adına yaşamamış sayılacağından hafıza kaybı her insan için acı vericidir. Peki hafıza kaybı neden olur ve hafıza kaybı nasıl düzelir? Hafıza kaybının nasıl düzeleceği hakkında bu makalemizde bilgiler vermeye çalışacağız.


Hafıza kaybı neden olur?



Hafıza kaybı geçici ve kalıcı hafıza kaybı olarak ikiye ayrılabilir. Ayrıca hafıza kaybı bir çok sebepten dolayı gerçekleşebilir. Bir diğer adı amnezi olan hafıza kaybının en sık görülme nedenleri travmalardır. Travma sebepli gerçekleşen hafıza kayıpları genel olarak geçicidir. Ayrıca; psikolojik sebepler (üzüntü, depresyon, bunalım vs.), uyuşturucu ya da alkol kullanımı, beyin tümörleri, aşırı stres ve çalışma, vitamin eksiklikleri, çeşitli hastalıklar (alzheimer gibi) ve uykusuzluk gibi sebepler de hafıza kaybı sebeplerindendir diyebiliriz.


Hafıza kaybı belirtileri nelerdir?



Hafıza kaybı geçiren kişilerde görülen en önemli belirti tabi ki normalde hatırladığı şeyleri unutmasıdır. Hafıza kaybı yaşayan kişiler; ne konuştuğunu unutarak sık sık aynı soruları sorabilir, kısa ya da uzun zaman önce yaşanmış bir anıyı unutabilir, her zaman gittiği yerleri bulmakta zorluk çekebilir, eşyaların her zamanki yerini hatırlamayabilir, öyle ki bazı durumlarda kişi en yakınlarını dahi tanıyamayabilir.


Hafıza kaybı nasıl düzelir?



Hafıza kaybının nasıl düzeleceği konusunu merak ediyorsak önce hafıza kaybının nedenini saptamalıyız. Bunun içinde bir uzman doktor desteği gereklidir. Geçici hafıza kayıpları adından da anlaşılacağı üzere geçici bir süre kendini gösterir daha sonra kendi kendine iyileşir. Fakat hiç bir hafıza kaybı yabana atılmamalı mutlaka doktora danışılmalıdır. Travma sonrası gerçekleşen bir hafıza kaybı beyin kanaması sebepli olabilir. Bu yüzden durumu ciddiye almakta fayda vardır.

Hafıza kaybı kalıcı ve ilerleyen bir seyir izliyorsa özellikle de kişinin yaşı ileriyse durum daha ciddi olabilir. Özellikle ailesinde alzheimer gibi hastalıklar bulunan kimseler daha dikkatli olmalıdır. Ayrıca hafıza kayıpları beyinsel bazı problemlerin de sonucu olabilir. Böyle durumlarda uzman doktorlar tarafından hafıza kaybının nedeni bulunur ve hafıza kaybına neden olan durum tedavi edilir. Beynin gördüğü hasara göre hafıza tekrar yerine gelebilir. Özellikle beyin kanamaları, anevrizmalar ve beyin tümörü gibi ciddi rahatsızlıklar da erken müdahale hem hayati konuda hem de hafıza konusunda önemlidir.

Kişiler hafıza kayıplarını desteklemek adına bazı antremanlar yapabilirler:

  • Kişiler; satranç, go, sudoku, bulmaca gibi aktiviteler yaparak zihinlerini güçlendirebilirler. Beyni çalıştırmanın beyni güçlendirdiği görülmüştür.
  • Kişiler hatırladığı şeyleri sık sık tekrarlamalıdır. Sık tekrarlar unutma riskini düşürür.
  • Kişiler beslenmesine ve yaşam şekline devam etmelidir. Gerekiyorsa vitamin takviyeleri alınabilir. Kötü beslenen ve alkol, sigara gibi kötü alışkanlıkları olan kimselerin iyileşme süreci daha uzundur.
  • Spor yapmak zihne iyi gelecektir. Zinde bir vücut zinde bir beyin demektir. Zinde bir beyin ise iyi hafıza demektir.
  • Eşinizle ve dostunuzla eski günlerden bahsedebilirsiniz. Bu sayede hafızanızı tazelemiş olacaksınız.
Hafıza kaybı nasıl düzelir sorusuna yanıt bulmaya çalıştık. Görüldüğü üzere hafıza kaybının düzelebileceği ve düzelemeyeceği durumlar vardır. Özellikle birinci derece yakınlarında alzheimer hastalığı olan bireyler beynini korumaya daha özen göstermelidir. Özellikle kötü alışkanlıklardan uzak durmalı beyni çalıştırıcı aktivitelerde bulunmalıdır. Hafıza kaybı tedavisi hastanın durumuna göre değişir. Hafıza kaybı nasıl düzelir anlatmaya çalıştık.

Post a Comment