Mikrofon


SES KISILMASI


Ses kısıklığı her birimizin başına gelmiştir. Özellikle derste sürekli bağırarak konuşmak zorunda kalan öğretmenler ve maçlarda sürekli bağıran antrenörler bu sorunla karşı karşıya kalır. Ses kısıklığı sadece sesin seviyesinin azalması olarak tanımlanmaz ses kısıklığı ile beraber sesimizde tizleşme ve çatallanma da meydana gelebilir. Çeşitli sebeplerle ses kısıklığı meydana gelebilir. Uzun sürmediği sürece ses kısılması ciddi bir sağlık problemi değildir. Fakat kişiler uzun süreli ses kısıklığında acilen bir doktora başvurmalıdır. Nitekim ses kısıklığı farklı hastalıkların habercisi olabilir. Peki kısa süreli kısık ses nasıl düzelir? Ses kısılması nasıl geçer? Ses kısılması tedavi edilir mi? Bu makalemizde bu soruları cevaplamaya çalışacağız.


Ses kısılması nasıl geçer?



  • Ses kısılması çoğu zaman kendine kendine geçer ve dert edilecek bir durum değildir. Bu sebeple beklemek gereklidir.
  • Öksürük ile beraber oluşan ses kısıklığı boğazın tahriş oluşu ile alakalı olabildiğinden basit spreyler ve şuruplar ile rahatlatıcı etki elde edilebilir.
  • Özellikle bağırma sebebiyle oluşan ses kısılmalarında ses tellerini dinlendirmek çok önemlidir. Ses telleri dinlendirilerek sesin eski haline gelmesi amaçlanır. Ses zorlanmadıkça ve dinlendikçe rahatlamaları ve ses tonundaki düzelmeyi hissedeceksiniz.
  • Sigara sadece akciğerleri tahriş etmez. Aynı anda ses tellerini ve boğazı da tahriş eder. Sigara ses kısıklığına sebep olabileceği gibi ses kısıklığı tedavisinde de geciktirici rol oynar. En azından sesiniz düzelene kadar sigarayı bırakmayı deneyebilirsiniz.
  • Bunların dışında; havayı nemlendirmek, limonlu sıcak içecekler tüketmek, bala zencefil katarak tüketmek, havayı nemlendirmek ve boğaz pastilleri kullanmak da ses kısılmasına iyi gelmektedir.

Ses kısıklığı eğer uzun sürdüyse bir doktora başvurmanızda fayda vardır. Başka hastalıkların habercisi olabilir. Bir hastalığa bağlı ses kısıklığı yaşıyorsanız doktorunuz gereken müdahaleyi ve yönlendirmeyi yapacaktır. Kısık ses nasıl düzelir sorusuna cevap vermeye çalıştık. Kısık ses tedavisinde bir doktordan yardım almayı unutmayın. Ses kısılmasının geçmesi için bazı yöntemler yukarıdaki gibidir.

Post a Comment