yalnızlık



SOSYAL FOBİ NEDİR?



Sosyal fobi kişilerin sosyal hayattan korkması olarak nitelendirilebilir. Sosyal fobiye sahip insanlar içe kapanık bir eğilim gösterirler ve kalabalık ortamlardan olabildiğince uzak durmaya çalışırlar. Kişiler genel olarak başkaları tarafından ayıplanacağını düşünür. Bu düşünce kişileri içten içe tüketir ve rezil olacağım duygusu bir zaman sonra başa çıkılmaz hale gelir. Bir diğer adı Sosyal Anksiyete Bozukluğu olan bu rahatsızlık bir çok bireyim hayat konforunu düşürmektedir. Bu gibi sebeplerle sosyal fobi nasıl düzelir sorusunu bir çok birey sormaktadır.


SOSYAL FOBİ BELİRTİLERİ NELERDİR?



Sosyal fobi her zaman korkulacak seviyede olmayabilir. Zaman zaman her insan sosyal fobi belirtileri gösterebilir. Mesela; yol sormaktan çekinmek ya da fiyat soramamak bazı basit sosyal fobi belirtilerindendir. Yeni bir ortama girmekten çekinmek ya da girmek zorundaysak kaygılanmak gibi belirtiler de vardır. Kaygı, korku, panik ve çekingenlik dayanılmaz hale geldiyse, kişinin hayatını ciddi derecede etkiliyorsa belirtiler ciddiye alınmalı ve bir psikologa başvurulmalıdır. Aksi taktirde kaygılarınız sizi içten içe tüketir ve normalde başarabileceğiniz bir çok şeyi deneyemeye dahi cürret edemeyeceksinizdir.


SOSYAL FOBİ NASIL DÜZELİR?



Sosyal fobi kronik hale gelmediyse her insanda zaman zaman görülebilmektedir. Bu sebeple kişilerin sosyal fobiyle nasıl başa çıkacağını bilmeleri gerekmektedir. Her bireyi strese sokan ve kaygılandıran sosyal durumlar farklı olabilir. Bir kişi yeni biriyle tanışmakta zorlanırken bir başka kişi ortamlarda konuşmaktan çekinebilmektedir. Peki sosyal fobi nasıl düzelir? Sosyal fobiyi düzeltmek için çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemlerden bazıları şunlardır:

  • Sizi kaygılandıran ve strese sokan durumlarla sık sık yüzleşmek faydalı olacaktır. Eğer adres sormak sizin için ciddi bir stres kaynağıysa bunu aşabilmek için olabildiğince çok adres sorabilirsiniz. Önce güvenilir ve yakın hissettiğiniz kişilere adres sorarak işe başlayabilirsiniz. Zamanla boşuna kaygılandığını anlayacak ve bu durumun ne kadar olağan olduğunun farkına varacaksınız.
  • Kaygının kaynağını yok edebilirsiniz. Eğer arkadaş ya da akraba ortamlarında dışlanıyor istenmiyorsanız ve bu durum sizden kaynaklı değilse o ortamdan uzaklaşmanızda fayda vardır. Sağlıksız ilişkileriniz yüzünden zamanla ileride oluşacak sağlıklı ilişkilerden de korkmanız gayet olağandır.
  • Nefes ve bilinç kontrolü, telkinler kaygılı durumlarda fayda sağlar. Bir iş görüşmesinden önce beklerken kaygı vücudunuzu sardıysa doğru nefes alış veriş yöntemlerini öğrenin. Doğru nefes beyne daha fazla oksijen sağlayacak ve daha sağlıklı düşünebileceksiniz. Daha sağlıklı düşündüğünde kaygılanacak bir durum olmadığını, karşınızdakinin de bir insan olduğunu hatırlayacak ve kaygılarınız konusunda rahatlayacaksınız.
  • Özgüven sosyal fobinin en büyük düşmanıdır. Özgüveninizi kazanırsanız sosyal fobinin sizi terk ettiğini göreceksiniz. Özgüven kazanmak için başarılı olduğunuz konulara odaklanın. Ayrıca spor yapmak özgüven artırıcı yöntemlerden birisidir.
  • Psikolojik destek almaktan çekinmeyin. Bir çok kimse psikologla görüşmekten çekinir. Halbuki alanında uzman bir psikologla konuşmak her açından kaygılarınıza iyi gelecek sizi daha sosyal bir insan haline getirecektir. Psikologlar çoğu zaman arkadaşlardan ve akrabalardan daha anlayışlı olurlar ve sizi yargılamadan gerçekçi bir şekilde çözüme ulaştırırlar.
Yukarıda sosyal fobi nasıl düzelir sorusuna yanıt bulmaya çalıştık. Sosyal fobiden kurtularak hayat kalitenizi artırmak sizin elinizde. Yeter ki umudunuzu yitirip kendinizi iyice içe kapatmayın. Unutmayın dışarı da güzel bir dünya var ve insan sosyal bir varlıktır. Sosyalleşmekten çekinmeyin. Rezil olacağım, dışlanacağım gibi yetersizlik duyguları kendinize yaptığınız bir haksızlıktır. Her insan kendi çapında özel ve değerlidir.

Post a Comment