kaburluk

Kamburluk nedir?

Kamburluk bir çok kişinin rahatsızlık duyduğu, özellikle son zamanlarda masabaşı işlerin yoğunlaşması ve hizmet sektörünün gelişmesiyle artan bir hastalık çeşidir. Kamburluk yani kifoz omurganın şeklinin bozulması şeklinde kendini gösterir. Ortopedik açıdan kişinin omurgasının eğrilmesidir. Genç yaşlarda görülebildiği gibi yaşlılıkta kendini daha çok belli eder. Peki kamburluk nasıl düzeltilir? Kamburluk evde düzeltilebilir mi? Kamburluk için korseler işe yarar mı? Kifoz nasıl düzelir?

Ne yazık ki kamburluğun bilinen bir ilaç ya da aşı tedavisi bulunmamaktadır. Bu sebeple kamburluktan muzdarip kişiler kendi çabaları ve fizik tedavi gibi yöntemlerle iyileşebilmektedirler. Başlarda insanı çok da rahatsız etmeyen kaburluk çoğu zaman fark edilmez bile. Genel olarak başka kişilerin uyarıları ile kamburlaştığımızı fark ederiz. Kamburluk fiziksel olarak insanı yıprattığı gibi hoş bir görüntü olmaması sebebiyle bizleri psikolojik olarak da yorar.

Kamburluk kas zayıflığı, duruş bozukluğu, yanlış ve sürekli oturma vs. gibi sebeplerle oluşabilir. Kişilerin sırt bölgesinde eğim 25-40 derece arasında olmalıdır. Eğer sırt bölgesinde 45 dereceden daha fazla bir eğrilik varsa kamburluk oluşmuştur diyebiliriz. Kamburluğun bir diğer adı da kifozdur. Bu eğrilik seviyesi gözle görülebildiği gibi röntgende daha iyi tespit edilir.

Kamburluk nasıl anlaşılır ve neden olur?

Kamburluk çoğu zaman görüntü ile anlaşılır. Kişiler aynı zamanda ağrı da hissedebilmektedirler. Bu ağrı herhangi bir zamanda kendini gösterebilir. Otururken ya da yatarken dahi ağrı hissedilebilir. Doktor muayenesinde yapılan röntgen çekimi ile kesin tanı konulabilir.

Kamburluk bazen genetik sebeplerle ortaya çıkabilir. Fakat çoğu zaman duruş ya da oturuş bozuklukları sebebiyle meydana gelmektedir. Ağır sırt çantaları kullanmak, sürekli bilgisayar başında oturmak, masa başı bir işe meşgul olmak, dik yürümemek ve oturmamak, sırt ve karın kaslarının güçsüz oluşu gibi sebeplerle kamburluk meydana gelir.

Kamburluk nasıl düzelir?

Kamburluk sizde genetik değilse sevinebilirsiniz. Her ne kadar ilaç tedavisi bulunmasa da çaresi olmayan bir hastalık değildir. Bunun için önce bir fizik tedavi uzmanı ya da ortopedi uzmanı ile görüşmelisiniz.

Kamburluğun tedavisi genelde korseler ve fizik tedavi ile yapılır. Bu fizik tedaviler hastanede yapılabildiği gibi kişiler evde kendi başına da kendi fizik tedavisini uygulayabilirler. Nitekim kamburluk için yapılan hareketler kişiyi aşırı zorlamayan yorucu olmayan hareketlerdir.

Fizik tedavide temel mantık kemik yapısını düzeltmek ve kemiklerin dik durabilmesi için gerekli olan kasları güçlendirmektir. Bel, karın ve sırt kaslarını güçlendirici egzersizler yapılabilir. Fakat bu egzersizler yapılırken dikkatli olunmalıdır. Kolaydan zora doğru egzersizler yapılmalı ve ham vücutlara birden yüklenilmemelidir. Aksi halde sağlığınız daha da bozulabilir.

Dikkat etmeniz gereken diğer hususlar da kafanız önde olacak şekilde bilgisayar başında ya da ders - kitap başında fazla durmamaktadır. Dik yürümeye ve korseyi düzenlik kullanmaya da özen göstermelisiniz. Eğer gün boyu bilgisayar ekranına bakmak zorundaysanız bilgisayar monitörünü tam göz hizanıza gelecek şekilde ayarlayabilirsiniz.

Kamburluk tedavisi için youtube de onlarca egzersiz videosu bulabilirsiniz. Bunlardan en popüler olanı köprü ve plank egzersizleridir. Ayrıca google play de postür bozukluğu ya da kamburluk ya da kifoz olarak arama yaparsanız işinize yarayacak egzersiz uygulamaları bulabilirsiniz. Böylece daha düzenli egzersiz yapabilir ve daha sağlıklı bir hale gelebilirsiniz.

Bu makalemizde kamburluk nasıl düzelir anlatmaya çalıştık. Kamburluk nasıl düzeltilir. Kifoz nasıl düzelir gibi sorularınıza cevap vermeye gayret gösterdik. Sizler de kamburluktan muzdarip durumdaysanız bir an önce harekete geçin ve iyileşmek adına bir şeyler yapın.

Post a Comment