kan damlasi


Bebeklerde Kansızlık

Bebeklerde kansızlık sık görülmektedir. Bebeklerde demir eksikliğine bağlı olarak kansızlık oluşabilmektedir. Genelde yetersiz beslenme sebebiyle kansızlık olur. Annenin de yetersiz beslenmesi sebebiyle sütünün verimsiz oluşu bebeklerde kansızlığa sebep olabilir. Fakat genel olarak anne sütü alan bebeklerde ilk altı ayda kansızlık az rastlanır. Kansızlık altıncı aydan sonra ek besin alımı ile beraber kendini gösterir. 

Bebeklerden kansızlık belirtileri?

Bebeklerde çeşitli sebeplerden dolayı kansızlık görülebilir. Aynı zamanda çeşitli kansızlık belirtileri de bulunmaktadır. En sık görülen bebeklerde kansızlık belirtisi ciltte solukluktur. Solukluk haricinde; huzursuzluk, ağlama gibi belirtiler olabilir. Yoğun kansızlık görülen bebeklerde duvar yalama ve metal nesne yalama gibi belirtiler görülebilir.

Bebeklerde kansızlık nasıl düzelir?

Bebeklerde kansızlık korkulması gereken bir durum değildir. Doğru beslenme ya da tedaviyle kısa zamanda kansızlık giderilir. Türkiye de aile hekimleri tarafından her bebeğe ücretsiz kan damlası verilmektedir. Bu kan damlası 4. aydan sonra verilmektedir. Genel olarak ücretsiz dağıtılan kan damlası vegaferondur. Vegaferon bebeklerde kullanımı bebeğin kilosuna göre değişmektedir. Bebeğin kilosuna göre aile hekimliğiniz ya da sorumlu ebeniz size kaç damla kullanmanız gerektiğini söyleyecektir. Vegaferon kabızlık yapar mı sorusu da ebeveynler tarafından sorulmaktadır. Vegaferon her kan ilacı gibi kabızlık yapabilir. Daha iyi demir emilimi ve kabızlığı önlemek için kan damlasını ya emzirmeden 1 saat önce ya da 1 saat sonra verilmesi önerilir. Kan ilacı alan bebeğin kakası değişebilir. Kan ilacı alan bebeğin kakası yeşil olabilir ve katılaşabilir.

Bebekler hastayken kan/demir ilacı kullanılır mı?

Bebekler hastayken alınan demir hastalığa sebep olan mikropları besleyebilir. Bu sebeple hastalık dönemlerde demir ilacı kullanıp kullanmayacağınızı hekiminize danışınız.

Bebeklerde kan ilacının yan etkileri?

Bebeklerde kan ilacı yan etkileri genelde kabızlık ve huzursuzluk olarak kendini gösterir. Kan ilacı kullanan bebekler huzursuz olabilir. Kan damlası kullanan bebekler kabız olabilir. Bu sebeple aileler vegaferon dışında başka kan ilaçlarına yönelebilmektedir. Sidefer kan ilacı alternatif kan damlalarından birisidir. Fakat Vegaferon gibi ücretsiz değildir.

Bebeklerde demir ilacı/kan damlası ne zamana kadar kullanılır?

Bebeklerde demir ilacı ya da kan damlası genel olarak 1 yaşına kadar kullanılması önerilir. Türkiye' de kan değerlerine bakılmadan genel olarak her bebeğe kan damlası verilir. Kan değerlerine göre doktorunuz size ne zaman kan damlasını bırakmanız gerektiğini söyleyecektir.

Bebeklerde demir ilacı/kan damlası kaç damla verilir?

Bebeklerde demir ilacı yani kan damlası kaç damla verilir sorusu merak edilmektedir. Bebeğin kilosuna göre rutin kontrollerinizde doktorunuzdan kaç damla kullanmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz. Ayrıca aile hekiminde iki ayda bir yapılan aşılarda da gereken bilgiyi alabilirsiniz.

Bebeklerde demir ilacı kaç ay kullanılır?

Bebeklerde demir ilacı kaç ay kullanılır doktor karar verir. Eğer bebeğin kan değerleri iyiyse erken kesilebilir. Fakat kan değerlerine göre damla sayısı ve kullanım zamanı artabilecektir.

Bebeklere demir ilacı verilmeli mi?

4. Aydan itibaren bebeklere demir ilacı verilmeye başlanılır. Kan damlası verilmelidir. Bebekler de kansızlık zihinsel ve bedensel gelişimi yavaşlattığı için her aile hekimince önerilmektedir. Eğer kan damlası yani demir ilacı bebeğinizde yan etkileri aşırı gösteriyorsa alternatif kan damlalarını deneyebilirsiniz. 

Bebeklerde kansızlık hakkında yardımcı olmaya çalıştık. Eğer bebeğinizde kansızlık olduğundan şüpheleniyorsanız doktorunuza danışın. Buradaki bilgiler ile tedavi ve tanı koymaya çalışmayınız.




Post a Comment