klape motoru

Araba klima yönlendirici arızası

Araçlarda klima çok önemli bir özelliktir. Öyle ki eski model araç alacak kişiler bile araçta klima olup olmadığına bakmaktadır. Kış ve yaz aylarında klima hayati önem taşımaktadır. Araçlarda klima yönlendiricileri bozulabilmektedir. Bu yüzden klima yönlendirici arızası kişiler tarafından merak edilmektedir. Klima yönlendiricisi nasıl tamir edilir sık sorulan sorulardan biridir. Klima yönlendirici tamiri için klape motoru nedir bilmek gereklidir. Klape motoru arızası nasıl giderilir anlatmaya çalışacağız.


Nitekim kış aylarında ısınmak ve cam buğularını çözmek, yaz aylarında ise serinlemek için klimaya ihtiyaç duyarız. Her ne kadar araç kullanırken cam açmak bir alternatif olsa da klima konforu sunmamaktadır. Bu sebeple klima bakımları tam olmalı ihtiyacımızı karşılamalı. Klima çalışsa da klape motoru arızası sebebiyle gerçekleşen klima yönlendiricisi arızası yeterli randımanı almamızı engeller. Otomobillerde yönlendirici çalışmazsa kış aylarında sıcaklığı cama veremeyiz ve bu sebeple cam buğusu çözülmez. Yazın ise soğuk havayı direk göğüsten almak klima çarpmasına sebep olabilir bu sebeple soğuğu ayağa vermek isteyebiliriz. Klape motoru arızası sebebiyle bu gibi durumlarda mağduriyet yaşanır.

Klape Motoru Arızası

Klape motoru avuca sığacak kadar küçük basit aksamlı bir alettir. Çok sık kullanılmadığı için içinde bulunan dişliler zamanla kirlenebilir ve hareket edemez hale gelir. Böylece klimayı araç içinde yönlendirmeye çalıştığımızda klape motoru devre dışı kalır. Ya da klape motorundaki dişlilerden bir tanesi kırılmış olabilir.

Klape Motoru Arızası Nasıl Anlaşılır?

Klape motoru arızası anlamak için bir kaç yöntem bulunmaktadır. Klape motoru arızası olan yani klima yönlendiricisi bozuk olan arabaların göğüs kısmından takır tukur sesler gelir. Klima yönlendiricisi, soğuk sıcak ayarı ya da havayı dıştan alma içten alma ayarlarından herhangi biri çalışmaz. En garanti yöntem klape motorunu bularak bakmaktır. Klape motorunun kolunun hareket etmediği görülecektir.

Klape Motoru Arabanın Neresinde Bulunur?

Klape motoru genel olarak torpidonun hemen altında soldadır ve herhangi bir aksam sökmeden görülebilmektedir. Ayrıca direksiyon altında ya da kaputla camın birleştiği yerin hemen altında olabilir. Araç modeline göre değişiklik gösterebilir. Renault klape motorları genel olarak torpidonun altındadır. 

klape motoru


Klape Motoru Arızası Nasıl Tamir Edilir.

Klape motoru arızası tamir etmek elektrik ustası işidir. Klape motoru çıkartılır. Klape motoru çıkartmak için araçtan araca değişir. Kimi araçta torpidoyu sökmek yeterliyken kimi araçta ise göğsün çıkması gerekir. Bazı araçlarda ise kaput açılarak ulaşılır. Klape motorunun arızası tespit edilir. Eğer sadece dişli sorunu varsa yeni dişli takılarak sorun çözülebilir ya da klape motoru komple değiştirilir. Klape motorunu sökmekten ziyade geri takmak daha zor bir işlemdir. Dişlilerin ve bağlantıların yerine tam oturması gerekir. Yön iyi ayarlanmazsa klape motoru sağlam olsa da klima yönlendirme sorunları devam edecektir.

Klape Motoru Arızası Ne Kadar Masraf Çıkartır.

Klape motoru arızası tamiri masraf çıkartabilmektedir. Her bir klape motoru 150-400 TL arasında değişmektedir. Fakat asıl masraf işçilik yönünden gerçekleşir. Eğer aracın göğsü sökülürse Masraf işçilik sebebiyle 1000 TL üzerine çıkabilir. Sadece torpido sökülerek tamir gerçekleşirse daha uygun bir fiyata sorun çözülebilir.


Klape Motoru Arızası İçin Masrafsız Çözüm

Klape motoru torpidonun sol alt tarafındaysa ulaşmak basittir ve yön ayarını elinizle yapabilirsiniz.  Klape motorunun yönlendiricisiyle oynayarak klima yönünü cama, ayağa ya da ön göğse verebilirsiniz. Kışın cama yazın ayağa yönlendirmek mantıklı bir seçim olacaktır. Böylece masraftan kurtulabilir maddi olarak daha iyi olduğunuz bir durumda tamir ettirebilirsiniz. Ayrıca sadece klape motoru tamiri için aracın göğsünü söktürüp taktırmak önerilmez. Araç göğüsleri işin ustası tarafından sökülüp takılmazsa yerine tam oturmayabilir ve araçta kalıcı hasarlar oluşabilir.

Klape motoru arızası nasıl düzelir, otomobilin klima yönlendiricisi bozuldu nasıl tamir edilir gibi sorulara cevap bulmaya çalıştık. Bu hususta bilgilendiyseniz ne mutlu bize. Umarım klape motorunu tamir edebilir en kısa sürede aracınızın klima yönlendiricisini çalıştırabilirsiniz.


Post a Comment