bebek


Bebeklerde Kokulu Gaz

Bebekler yapıları itibariyle çok hassaslar ve biz onları gözümüzden dahi sakınırız. Konuşup dertlerini anlatamadıkları için sorunlarını kendimiz anlamaya çalışırız. Bazen huysuzluğundan, bazen dışkısı sebebiyle bazen ise ateşlenmesi sebebiyle bir sorun olduğunu anlar hemen çözüm bulmaya çalışırız. Bebeklerde olan sorunlardan bir tanesi de kokulu gazdır. Peki bebeklerde kokulu gaz çıkarma neden olur hiç düşündünüz mü? Bebeklerde kokulu gaz neden olur anlatmaya sizleri aydınlatmaya çalışacağız. Bebeklerde kötü kokulu gaz çıkarma nedenleri bu makalemizde.

Bebeklerde Kötü Kokulu Gaz Neden Olur?

Yenidoğan bebeklerde ve süt çocuklarında çeşitli problemlerden bir tanesi de kötü kokulu gazdır. Kötü kokulu gazın da çeşitli sebepleri vardır. Bunlardan en sık görülenleri anlatmaya çalışacağız.

Kabızlık 

Kabızlık sebebiyle bebeklerde kötü kokulu gaz çıkarma görülebilmektedir. Bu kabızlık sebebiyle sıkışan çocuğun rahatlamasını sağlar. Yeni doğan bebekler günde 2-3 defa kaka yapabildiği gibi zaman geçtikçe kaka yapma daha seyrelir 2 - 3 aydan sonra 5-6 güne kadar çıkabilmektedir. 6 günden fazla kaka yapmayan bebek için doktora danışmak iyi bir seçenek olacaktır. Eğer bebek çok huzursuzsa daha önce de başvurulabilir. Bebeğiniz 2 günden fazla süredir kakasını yapmıyorsa kötü kokulu gaz makul karşılanabilir.

Ek gıdaya hazırlık

Bebekler 4 aydan itibaren anne sütü dışında ek gıdaya hazırlık yapmaya başlarlar. Kötü kokulu gazın sebebi bebeğin midesinin ve bağırsaklarının ek gıdaya hazır hale gelecek olması olabilir. Bazı aileler 4. aydan itibaren bebeklerine ek gıda vermeye başlasa da doktorlar tarafından 6. aya kadar anne sütü haricinde ek gıda önerilmemektedir. Bu yüzden kötü kokulu gaz çıkaran bebek hemen ek gıdaya başlatılmamalıdır.

Üşütme ya da soğuk algınlığı

Üşütme ya da soğuk algınlığı sebebiyle bebeğin gazı kötü kokulu olabilmektedir. Bebeklerin henüz çok küçük ve çok hassas olduğu unutulmamalı üşütmemeleri için oda sıcaklığı doğru ayarlanmalı, cereyan yapan ve rüzgarlı yerlerde bulunmamaya özen gösterilmelidir. 

Bebeklerde kokulu gaz çıkarma nasıl düzelir?

Görüldüğü üzere basit sebeplerden dolayı bebekler kötü kokulu gaz çıkarabilmektedir.  Bebeklerdeki kötü kokulu gaz sorununu tedavi edebilmek için sebebin ortadan kaldırılması yeterli olacaktır. Kaka yapamayan bebeğin kaka yapması, üşüten bebeğin ise iyileşmesi kötü kokulu gazı giderecektir.

Eğer; bebekte kötü kokulu gaz çok keskinse, çocuğunuzda ciddi bir huzursuzluk varsa, ateş görülüyorsa, uzun süre kaka yapmadıysa ya da kötü kokulu gaz çok uzun sürdüyse bebeğinizi çocuk doktoruna götürmekte fayda vardır. Unutmayın bu sitede bulunan hiç bir sağlık yazısı ile tanı ve tedavi yapılamaz. Sadece bilgilendirme amaçlıdır. Lütfen bebeğinizin durumunu doktorunuza bildirin ve en doğru bilgiyi doktorunuzdan alın.


Post a Comment