bagirsak florasi


Bağırsak Florası Nedir?

Bağırsak Florası bağırsakta bulunan sindirimi düzenleyen bakterilerdir. Bu bakteriler çok önemli bakterilerdir. Kişinin; sağlığını, psikolojisini, kilo durumunu bu bakteriler kontrol eder. Bu sebeple bağırsak florası sağlığına çok dikkat etmek gerekir. Son yıllarda yapılan araştırmalar gösteriyor ki bağırsak içinde barındırdığı flora bakterileri sayesinde beyin gibi görev görmektedir. Bu yüzde bağırsaklara ikinci beyin diyen uzmanlar bulunmaktadır. Bağırsak bakteri florasının bozulması sebebiyle kişi de çeşitli kilo problemleri, nörolojik ve psikolojik sorunlar görülebilmektedir. Bağırsak florası bozulursa kişi huzursuz olur. Doğru sindirim yapamayan kişiler bunun ne demek olduğunu çok iyi anlayacaktır. Bozuk bağırsak florası sebebiyle kişide psikolojik sorunlar görülebilir ve bozuk bağırsak florası tedavi edildiği taktirde kişi daha konforlu bir yaşama kavuşabilir. Bağırsak önemlidir florası bozulursa insan kötü hisseder, bağışıklık düşer. Bağırsak florasının bozulmasının sebebi candida maya mantarıdır. Candida/Kandida maya mantarı bağırsaklara zarar veren şişkinlik yapan kötü, faydasız bir bakteridir.


Bağırsak Florası Bozukluğu Belirtileri?

Bağırsak florası çeşitli nedenlerle bozulabilir ve candida maya mantarı artar. İşlenmiş ve paketlenmiş gıdalar bu sebeplerin başında gelir. Glutenli gıdalar da bağırsak florasına olumsuz etki yapar. Ne yazık ki artık doğal yiyecek bulmak zor ve çiftçiler daha fazla verim alabilmek için gdo kullanımını seçiyor. Gdo içeren meyve, sebzelerde ne yazık ki bağırsak florasını bozabilmektedir. Alkol, stres, uykusuzluk gibi sebeplerle de bağırsak florası bozulabilir bağırsaklar faydalı bakteri üretmeyi azaltabilir. 

Flora bozukluğu belirtileri kendini çok basit gösterir. Kişi hazımsızlık ve gaz sorunu yaşar. Sindirim yeterli olmadığı için sürekli kendini kötü hisseder ve yorgundur. Bağışıklığı düşüktür ve kolay hasta olur. Aç olduğu zamanlarda kendini daha iyi hisseder. Psikolojik ve nörolojik belirtiler görülebilir. Özellikle yemekten sonra uyku isteği kendini gösterir. 


Bağırsak Florasını Onarmak?

Bağırsak florası onarılabilir. Bağırsak florası düzelir mi sorusuna evet cevabını rahatlıkla verebiliriz. Şimdi bağırsak florası iyileştirmek nasıl olur anlatalım. Aşağıdaki öneriler ile candida maya mantarı azaltılır.
  • Kişiler bağırsak florasını düzelten gıdalar tüketmelidir.
  • Uyku düzeni olmalı zamanında uyuyup uyanılmalıdır.
  • Bağırsak florasını bozacak gıdalardan uzak durulmalıdır.
  • Yiyecekler yavaş yenilmeli, bolca çiğnenmelidir.
  • Mümkünse hafifte olsa her gün spor yapılmalıdır.
  • Bağırsaktaki faydalı bakterileri çoğaltacak ek besinler alınabilir.
  • Bilinçsizce ilaç, özellikle antibiyotik kullanmayın.
  • Asitli yiyeceklerden bir süre uzak durun.
Yukarıda verilen öneriler işe bağırsak florası onarılabilir. Evet bağırsak florası düzelir. Bağırsak florası iyileştirmek için beslenmeye çok önem verilmelidir. Kişiler evde kendi kendine sonuç alamazsa doktor yardımı alabilirler.


bakteri

Bağırsak Florasını Düzelten Gıdalar?

Bağırsak florasını düzenlemek için çeşitli gıdalar tüketmek gereklidir. Bağırsak florasını daha iyi bir hale getiren düzelten gıdalar belirtilecektir. İşte bağırsak florası dostu gıdalar:

  • Yoğurt ve kefir bağırsak florasını düzenler. Özellikle probiyotik oranı yüksek yoğurtlar ciddi olumlu sonuçlar vermektedir.
  • Kuru kaysı yemek olumlu sonuç verir. Gün kurusu(siyah) ve islim(sarı) olarak tüketilen kuru kaysıda gün kurusu tercih edilmelidir. Böylece bağırsaklar daha iyi çalışır ve faydalı bakterilerin sayısı artar.
  • Kemik suyu bağırsak duvarını güçlendirir ve daha sağlıklı bir bağırsağa sahip olmanıza yardımcı olur.
  • Turşu asidik özelliği ile bağırsaktaki zarar veren bakterilerle savaşır, bağırsakları rahatlatır.
  • Bol bol lifli besinler tüketin.
  • Avakado, hindistan cevizi yağı ve zeytinyağı yararlı bakterileri artırır.

Bağırsak Florası Testi Nasıl Yapılır?

Bağırsak florası testi yapmak çok basittir. Doktora giderek bağırsak durumu tespit ettirilebilir fakat evde de bağırsak floranızın durumunu öğrenebilirsiniz. Hem de çok basit bir şekilde. İhtiyacınız olan tek şey bir bardak ve doluca su. Şimdi yapmanız gerekenleri anlatacağız.
  • Öncelikle sabah aç karnına su dolu bir bardağı önünüze koyun.
  • Daha sonra suya tükürün.
  • Tükürük su yüzeyinde kalıyorsa bağırsak floranız iyi durumdadır.
  • Eğer tükürük dibe çöküyorsa, suyu bulandırıyorsa ve kar yağmış gibi görünüyorsa bağırsak floranız kötü durumdadır ve candida maya mantarı sayısı bağırsaklarda fazladır.
Yukarıda candida yani kandida adı verilen bir diğer adıyla maya mantarı olarak anılan zararlı bağırsak bakterisinin sebep olduğu bağırsak florası bozukluğu hakkında bilgiler vermeye çalıştık. Kendinizde gördüğünüz belirtiler başka hastalıkların da habercisi olabilir. Bu sebeple en doğru tanı ve tedavi için doktorunuza danışmalısınız. Bu sitede bulunan yazılar sadece bilgilendirme amaçlı olup tanı ve tedavi için asla kullanılamaz. Bağırsak florası bozukluğu yaşıyorsanız doktorunuza başvurun ve size en uygun tedaviyi uygulaması için yardım isteyin. Bazı kişilerde ilaç tedavisi gerekebilmektedir.


Post a Comment