gelin

Gelinler ve Kaynanalar

Evlenip mutlu olmak, güzel bir yuvaya, iyi bir eşe ve çocuklar sahip olmak bir çok genç kızın rüyasıdır. Bazı bayanlar bu konuda kısmetlidir. Çok iyi bir eş bulurlar ve evlenerek hayatlarını birleştirirler. Çok mutlu bir hayatları olacağını hayal ederler. Fakat işler her zaman iyi gitmez. Bazen oğlunu paylaşamayan, gelinini sevmeyen kaynanalar yüzünden eşlerin arası bozulabilir ve aile huzuru kaçabilir. Bu yüzden gelin kaynana arası nasıl düzelir diye merak edilir. Kaynanamla aram nasıl düzelir diye sorularla karşılaşırız.

Bazı durumlarda ise tam tersi olur. Bazı kaynanalar iyi olur fakat gelinleri tarafından istenilmezler. Bir anneyi oğlundan uzaklaştırmak ne kadar acımasızca olsa da bazı gelinler eşlerini kaynanasından kıskanır ve sadece kendine bağlamaya çalışır. Bu da bir başka gelin kaynana arası problemdir. Aslında bu gibi sorunların çözümü basit davranış ve zihniyet değişiklikleriyle basitçe halledilebilir. Şimdi bakalım gelin kaynana arası nasıl düzeltilir.

Kaynanamla aram nasıl düzelir?

Unutmayın kaynananızda bir zamanlar gelindi. Onun da sizin gibi hayalleri vardı. Kendi oğlu oldu. Sizin çocuğunuzu sevdiğiniz gibi o da çocuğunu sevdi ve hatta aşık oldu. Sonra oğlu büyüdü ve evlenene kadar gözünden sakındığı oğlu bir başka bayanla hayatını birleştirdi. Bunu kabul etmek kaynanalar için güç olabilir. Bu yüzden biraz anlayışlı olmakta ve sabırlı olmakta fayda var. Kaynananızla aranızı düzeltmek için şu yöntemleri deneyebilirsiniz.

  • Anlayışlı olun ve kaynananızın eşinizin annesi olduğunu unutmayın. Yaşına ve konumuna hürmeten saygıyı elden bırakmayın. Gereksiz polemiklere girmeyin. Naif ve anlayışlı olun. Ona değer verdiğinizi gösterin.
  • Oğlunu mutlu ettiğinizi fakat onun elinden almadığınızı hissettirin. Sizin de onun kızı gibi olduğunuzu her zaman hürmet edeceğinizi anlamasını sağlayın.
  • İletişiminizi öncelikle eşinizle düzeltin. Eşinize annesiyle ilgili durumu güzelce izah edin fakat kışkırtmayın. Kaynananızla kendinizi rakip olarak görmeyin. Dost olmaya çalışın. 
  • İhtiyacı olduğunda ona yardım edin. Özel günleri es geçmeyin hediye almasanız bile yanına gitmeyi aramayı ihmal etmeyin. Çocuklarınız varsa torunlarınızdan mahrum etmeyin. Eğer gurbetteyseniz. İki dakika dahi olsa aramayı ihmal etmeyin. 
Bu gibi davranışlarla kaynananızla aranızı düzeltebilirsiniz. En azından adım atan tarafta olursunuz. Eğer kaynananız tarafından eziyet ya da psikolojik şiddete maruz kalıyorsanız ve her şeye rağmen düzelen bir şey yoksa durumu düzeltmek yerine ilişkiye mesafe koymak daha iyidir. Böyle bir durumda eşinize durumu izah edin, eşinizi annesine karşı kışkırtmadan zor durumda olduğunuzu anlatın. Gerekiyorsa bir uzmandan yardım alın.

Gelinimle aram nasıl düzelir?

Evet çoğu zaman kaynanalardan şikayet edilir fakat bazen kaynanalar gelinlerden çeker.  Bazı erkek anneleri ne kadar uğraşırsa uğraşsınlar gelinleri tarafından sevilmez ve istenmezler. Gene de anneler oğulları üzülmesin diye gelinleri ile aralarını düzeltmek isterler. Peki kaynanalar gelinleriyle arasını nasıl düzeltir?

  • Öncelikle gelininizin oğlunuzun eşi torunlarınızın annesi olduğunu unutmayın ve onu da kendi kızınız gibi görün. Kendinizi hizmet edilmesi gereken bir kişi olarak görmeyin. Mümkün mertebe ev işlerinde gelininizin arkasında durun. 
  • Gelininizin hayatına ve işlerine karışmayın. Eğer nasihat etmeniz gerekiyorsa uygun bir dille kırmadan, incitmeden konuşun. Onun da sizin kızınız olduğunu hatırlatın. 
  • Özel günlerinde ve özel günlerde gelininizi hatırlayın ve arayıp sorun. Ben büyüğüm benim aranmam lazım kompleksinden kendinizi arındırın.
  • Oğlunuz gelininizle geziyor, eğleniyor diye kıskanmayın. Unutmayın o oğlunuzun eşi. Bazı şeyleri çeşitli sebepler ile sizin yaşayamamış olmanız bütün kadınların yaşaması gerektiği anlamına gelmez. 
Kısacası daha naif ve anlayışlı olursanız zamanla gelininizle aranız düzelecektir. İnsan ilişkilerin temelini doğru iletişim oluşturur. Doğru iletişim ile çözülemeyecek sorun yoktur. Unutmayın siz de bir gün gelindiniz. Unutmayın siz de bir gün kaynana olabilirsiniz. 

İnsanlar birbirlerine ne kadar yakın da olsalar birbirlerini hayatına direk müdahale etme hakları bulunmaz. Özellikle müdahale ederken kimseyi incitip kıramazlar. Herkes kendi hayatında kendi evinde özgürdür ve diğer kişiler bu alana saygı duymakla mükelleftir. 

Gelin ile kaynanasının aralarındaki ilişki nasıl düzelir anlatmaya çalıştık. Unutmayın kişiler arasında olan bazı sorunlar çıkmaza girmezse bir uzmandan yardım almakta fayda vardır. Bu ayıp değildir. Bir psikoloğa giderek durumu anlatıp ne şekilde davranmanız gerektiği hususta yardım alabilirsiniz. Konuşmak mutlaka iyi gelecektir. Aileniz ile mutlu bir yaşamın sırrı huzurudur. Unutmayın huzurun sırrı da iyi ilişkilerden geçer.

Post a Comment