asiri yeme


Aşırı yemek yeme isteği

İnsanlar yemek yiyerek hayatta kalırlar fakat yemek yeme isteğinin bir başka fonksiyonu da keyif veriyor olmasıdır. Aşırı yemek yeme isteğinin altında yatan en önemli sebeplerden birisi de budur. Bazı insanlar yemek yedikçe mutlu olur ve sürekli bu hazzı yaşamak isterler. Bunun sonucunda da yağlanma ve aşırı kilo alımının getirdiği sağlık sorunlarıyla başa çıkmak zorunda kalırlar.


Aşırı yemek yeme isteği neden olur

Aşırı yemek yeme isteğinin bilinen sebepleri şunlardır. Kişinin yemek yemekten duyduğu yüksek haz, mide genişlemesi sebebiyle sürekli açlık hissi, psikolojik ve tıbbi sebepler.

Kişiler yemek yemekten aşırı zevk aldıkları ve yedikçe mutlu oldukları için sonunu düşünmeden sürekli yemek isterler. Bu tür sorunlar yaşayan kişiler genel olarak fast food tarzı; bol yağlı, soslu ve şekerli şeyler tükettiklerinden ve bu tür gıdalar bağımlılık yaptığından doymaktan öte zevk için tüketmeye başlarlar. Yedikçe midesi genişleyen ve kilo alan kişiler vücudun artık daha fazla kaloriye ihtiyaç duyması ve midenin fazlaca besine alışması sebebiyle daha sık acıkırlar. Genel olarak tüketilen fast food ürünler de doyurucu olmaktan öte haz vermeye yönelik olduğundan tokluk hissi oluşturmamaktadırlar. Psikolojik ve tıbbı sebeplere gelecek olursak kişiler kendilerini ruhsal olarak yoran düşünce ve olaylardan kaçmak için yemeğe sığınıyor olabilirler. Ayrıca kişilerin tokluk hissini yok eden çeşitli tıbbi ve hormonel sorunlar da bulunmaktadır.

Aşırı yemek yeme isteğinin zararları nelerdir

Bu sorunun çeşitli zararları bulunmaktadır. Bunlardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Aşırı kilo alımı.
  • İç organların yağlanması ve damarların zarar görmesi sebebiyle gerçekleşen çeşitli rahatsızlıklar.
  • Günlük yaşamda yaşanan zorluklar.
  • Vücut şeklinin beğenilmemesi sonucu oluşan ruhsal sıkıntılar.
  • Çalışamama ve odaklanamama.
  • Yorgunluk ve bezmişlik.
  • Yemek dışında başka bir şeyden haz alamama.
Gibi çeşitli sorunlar bulunmaktadır. Bu gibi sorunlar kişiden kişiye değişmektedir ve daha sayamadığımız bir çok sorun da bulunmaktadır.

Aşırı yemek yeme isteği nasıl düzelir

Aşırı yemek yeme isteğini düzeltmek gene kişini kendi elindedir. İnsan iradesi o kadar güçlüdür ki eğer isterse her şeyin üstesinden gelebilir. İrade, azim ve disiplinli bir yaşam ile bu isteğin üstesinden gelmek çok daha sağlıklı bir yaşama kavuşmak herkes için mümkündür. Önerilerimizi şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Öncellikle kişi böyle bir sorunu olduğunu kabullenmelidir. Kişi yemek yeme isteğine teslim olduğunda her zaman daha fazlasını isteyecek ve asla tam anlamıyla doymayacaktır. Bu tip durumlarda uzman yardımı alınabilir. Bir psikolog veya psikiyatri bu konuda size yardımcı olacaktır. 
  • Aşırı yemek yeme isteğinin altındaki sorun belirlenmelidir. Kişiler psikolojik sebeplerden dolayı bu tür hazla yönelmiş olabilirler. Böyle bir durumdan şüpheleniyorsanız mutlaka bir uzman yardımı almalısınız. Ayrıca yemek yeme isteğinizin asla azalmadığınızı düşünüyorsanız bir doktordan da yardım alabilirsiniz. Hormonel sorunlarınız olabilir ve tokluk hissinizi kaybetmiş olabilirsiniz. Yapılacak testlerle sorunun kaynağına ulaşılabilir ve tedavi olabilirsiniz.
  • Yemek yeme alışkanlıklarınızı düzelterek kendinize yardım edebilirsiniz. Örnek olarak kocaman bir hamburger menü tüketmek yerine kendinize büyük bir salata hazırlayabilirsiniz. Hamburger gibi gıdalar da çok fazla karbonhidrat, kalitesiz protein ve yağ bulunmaktadır. Ayrıca içerisinde bulunan soslar yüksek kalori barındırır. Böyle faydasız ve yüksek kalorili yemekler yerine lifli ve kaliteli besinler tüketebilirsiniz. Mesela haşlanmış ya da yağsız pişirilirmiş tavuk göğsünü sebze salatasına katıp yemek iyi bir seçim olabilir. Böylelikle doyarsınız fakat aldığınız kalori de az olur.
  • Kendinize yeni hobiler edinmelisiniz. Boş vakit geçirdikçe canınız sıkılacak ve nefsiniz yemek yemek isteyecek. En iyisi güzel vakit geçireceğiniz aktiviteler ile zihninizi meşgul etmek ve yemek yeme isteğinden uzaklaşmak.
  • Oruç tutmayı deneyebilirsiniz. Oruç tuttuğunuz taktirde uzun bir süre aç kalacaksınız ve bünyeniz kısa zaman içerisinde bu duruma uyum sağlayacak. İftarı hafif yemeklerle geçirmek, sahura kadar abur cubur tüketmemek ve sahurda da besleyici şekilde beslenmek yemek yeme isteğinizi ciddi şekilde azaltacaktır. 
  • Tıbbi yardım alabilirsiniz. Eğer doktorunuz mide küçültme ameliyatı gibi çeşitli ameliyatlar öneriyorsa bu da kilo vermek ya da aşırı yemek yeme isteğini düzeltmek için bir yöntemdir. Ama her tıbbi müdahale gibi bu müdahalenin de kendine göre zorlukları ve riskleri vardır. Bu yüzden bıçak altına yatmadan önce kendi sorunlarınızı kendiniz çözmeniz lehinize olacaktır.

Aşırı yemek yeme isteği düzeltilmezse ne olur

Bu zararlı istek düzeltilmezse kişi farkında olmadan kilo almaya başlar. Kilo aldıkça hantallaşır ve daha mutsuzlaşır. Mutsuzlaştıkça daha fazla yemek yemeye başlar. Ayrıca kilo çeşitli hastalıklara karşı bağışıklığı düşürmektedir. Unutulmamalıdır ki covid-19 pandemisinde şişman sayılan kişiler risk grubu içerisindeydiler ve hayatını kaybedenlerin arasında ciddi bir istatistikleri bulunmaktaydı. 

Aşırı yemek yeme isteği kişilerin sosyal hayatlarını da etkiler. Böyle sorunlar yaşayan kişiler arkadaşları ya duygusal bağı oldukları kişilerden olumsuz tepkiler alarak kendilerini yalnızlığa itilmiş hissedebilirler. Ayrıca vücudun hantallaşmasına bağlı olarak bir çok aktiviteden de mahrum kalırlar.

Psikolojik sorunlardan dolayı aşırı yemek yeme isteği oluşabildiği gibi aşırı yemek yeme isteği sebebiyle de psikolojik sorunlar oluşabilir.

Yukarıda aşırı yemek yeme isteği nasıl düzelir anlatmaya çalıştık. Ayrıca detayları da vererek bilinçlenmenizi amaçladık. Unutmayın insan isterse her şeyi başarabilir siz de yeterli gayreti göstererek nefsinize hakim olabilir. Kaliteli yaşamınıza geri dönebilirsiniz. Aşırı yemek bir sorundur yemek yeme isteği normaldir.

Post a Comment