cezaevi katibi

CEZA İNFAZ KURUMU KATİBİ

Ceza infaz kurumu katibi alımı devlet memuru olmak isteyen bir çok kişi tarafından merak ediliyor. Çünkü Adalet Bakanlığı 160 tane cezaevi katibi alacağını duyurdu. Biz katipleri hep adliyelerden biliriz. Peki cezaevi katibi ne iş yapar. Cezaevi katibi ne kadar maaş alır? Cezaevi katipliği rahat mıdır? Nasıl bir meslektir hadi inceleyelim. Ceza infaz kurumunda çalışmak isteyen katip adayları için güzel bir şans doğdu. Şimdi bu iş hakkında memur olmak isteyen adaylara gereken bilgileri verelim.

Nasıl Cezaevi Katibi Olunur?

Cezaevi katibi olmak için öncelikle kpss sınavına girmek gereklidir. Kpss sınavına girmiş olan adaylar ister lise ister önlisans ister de lisans sınavı olsun en az 70 puan almak zorundadır. 70 puan adaylar cezaevi katibi alan komisyonlara başvuruda bulunabilirler. En fazla 20 katı aday çağrılır hükmü gereğince yeterli puanı alan adaylar katiplik klavye sınavına girmeye hak kazanırlar. Katiplik klavye sınavında alınacak kişi sayısının en fazla 3 katı aday arasına giren adaylar mülakata girer. Mülakatta sözlü puanlar verilir ve asil - yedek liste ortaya çıkar.

Katiplik klavye sınavı

Katiplik klavye sınavında 3 dakikada en az 90 kelime yazmak gerekir. Metinler rastgele belirlenir ve sınavdan önce çıkması muhtemel metinler yayımlanır. Bu metinlere çalışmayı ihmal etmeyin. Sınav esnasında yazılacak metin monitörünüzde bulunur. Yazacağınız alan ise aşağıda bulunur. 3 dk süreniz vardır ve bu süreçte yazmak gereklidir. İmla kurallarına riayet edilip edilmeyeceğini sınavdan önce sorunuz. 

Her ne kadar cezaevi katipliği için 3 dakikada en az 90 dakika yazmak gerekliyse de zamanın şartları ve bir çok kişinin memur olma isteği sebebiyle 90 kelime 3 katı aday arasına girmenizi sağlamayabilir. Bu yüzden hedefiniz en az 110 olmalıdır. Sınav heyecanını da hesaba katsanız iyi edersiniz. Ayrıca yumuşak ve sert her türlü klavyede antreman yapın. Sınavda en çok dikkat etmeniz gereken hususlardan birisi de yazdığınız metinde sıra atlamamak. Sıra atladığınız ve metin anlamsız olduğu taktirde yeteri kadar yazsanız bile elenirsiniz.

Cezaevi Katibi Ne İş Yapar

Cezaevi katibi ceza infaz kurumunda idari katta iş yapar. Masa başı çalışır. Ceza infaz kurumunda İnfaz bürosunda, personel bürosunda, saymanlıkta, emanet para biriminde, eğitim biriminde, mektup okuma biriminde vs. birimlerde çalışabilirler. Katipler için genellikle infaz birimi tercih edilir. Genel olarak dosya, evrak ve yazışma işi yaparlar. Adliyelerdeki katipler gibi duruşma vs. işlemler yapılmaz.

Cezaevi Katibi imkanları ve maaşı ne kadardır?

Ceza infaz kurumu katibi imkanları ve maaşları çok merak edilir. Ceza infaz kurumu katiplerinin öğle yemekleri ceza infaz kurumunca karşılanır. Ayrıca işe gidiş gelişlerde servis kullanılır. Bir çok ceza infaz kurumunun lojmanı bulunmaktadır ve bu lojmanlardan faydalanabilirler. 2021 de ilk defa tüm ceza infaz kurumu personeli iş yurtları gelirlerinden faydalanacak. Bu sayede ceza infaz kurumu katipleri de hangi birimde çalışıyor olurlarsa olsunlar döner sermayeden pay alabilecekler. Bu pay ceza infaz kurumunun gelirlerine göre her cezaevinde farklı olacaktır. Gene 2021 yılında tüm ceza infaz kurumu personeli için özlük hakları hususunda iyileştirmeler beklenmektedir. Buna göre maaşlara seyyanen zam ve giysi yardımı gibi haklar da söz konusu olabilmektedir. Ayrıca ceza infaz kurumu katipleri 4. kademeye düştüklerinde bilgisayar işletmeni kadrosuna geçebilmektedirler ve buna göre dikkate değer bir maaş zammı alırlar.

Yeni başlayan bir ceza infaz kurumu katibi evli, eşi çalışmayan ve bir çocuklu ise 4500-4750 Tl arası maaş alır. Bekar ise 4000-4300 Tl maaş alacaktır.

Ceza infaz kurumu katipleri görevde yükselme sınavına girerek idare memuru, kurum ikinci müdürü ve kurum müdürü olabilmektedir. Ayrıca görevde yükselme ile sayman da olunabilmektedir. 

Ceza infaz kurumu katibi alımı için gerekli bilgileri yazımızda paylaştık. Cezaevi katipliği mesleği hakkında bilgi verdik. Cezaevi katibi maaşını bildirdik. Daha fazla merak ettiğiniz husus varsa lütfen yorum kısmından bildiriniz. Sorularınız okunacak ve cevap verilecektir. Merak etmeyin. Hakkınızda hayırlısı olsun.

4 Yorumlar

  1. Peki bu alımda bir sağlık raporu isteniyor bunu başvuru yapmadan mı alıyoruz, ne zaman alıyoruz bir bilginiz varmı?Teşekkürler.
    İlgili yazıyı aşağıya ekliyorum.

    e) Adalet Bakanlığı Memur, Sınav-Atama ve Nakil Yönetmeliğinin 6-18/c maddesinde bulunan şartları taşıdığını Sağlık Bakanlığına bağlı tam teşekküllü Devlet hastanelerinden alacakları sağlık kurulu raporu ile belgelemek,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuyu basvuru yaptiginiz komisyonu arayarak ogrenseniz daha iyi olur. Hangi komisyon belgeleri ne zaman ister bilemeyiz. Ilgili adliyeyi arayarak komisyona baglamalarini isteyebilirsiniz.

      Sil
  2. Cezaevi katibi unvan değişikliği yapabiliyor mu yükselme dışında psikolog gibi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olsa bile Bakanlık oluruyla çok nadiren böyle bir şey olur. Psikoloji bölümü mezunu ikm ya da cezaevi katibi olduğunu sanmıyoruz. Öğretmenlik olabilir ama.

      Sil

Yorum Gönder